GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ206B Türk Mutfak Uygulamaları ve Teknikleri Zorunlu Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Türk mutfağını Orta Asya döneminden günümüze kadar geçen süreç içinde incelemek ve bu konuda bilgi sahibi olmak amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Miraç İlyas KIVANÇ


1 Türk mutfağının tarihçesini açıklamak.
2 Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçleri tanımlamak.
3 Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak.
4 Türk mutfağında yapılan yemek çeşitlerini uygulamak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türk Mutfak kültürünün Orta Asya’dan günümüze süren gelişim sürecinde etkilendiği ve etkilediği kültürler, bu coğrafyada yaşayan insanların yeme içme alışkanlıkları, bu yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç gereçler, yiyecekleri saklama ve pişirme teknikleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Türk beslenme kültürü
2 Türk mutfak kültürü
3 Türk mutfağının tarihçesi
4 Türk mutfak donanımı
5 Türk mutfağında yemek pişirme tekniği
6 Yemek kalitesine etki eden etmenler
7 Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler
8 Ara sınav
9 Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler
10 Uluslararası mutfakların özellikleri Uluslararası mutfakların özellikleri
11 Tat vericiler
12 Türk mezeleri, Türk sıcak yemekleri
13 Türk Tatlıları
14 Türk hamur işleri
15 Türk mutfağında beyaz ve kırmızı et yemekleri

ÖZKAYA, Fügen Durlu ve CÖMERT, Menekşe, (2017), Türk Mutfağında Yolculuk. Ankara: Detay Yayıncılık. ŞENGÜL, Serkan ve TÜRKAY, Oğuz, (2017), Türkiye'nin Yöresel Mutfakları. Ankara: Detay Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 1 5 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Ev Ödevi 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 102

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2
ÖÇ 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2
ÖÇ 3 2 3 2 2 3 2 3 2 3 2
ÖÇ 4 2 2 1 3 3 2 3 2 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek