GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TDE107 Kompozisyon I Zorunlu Ders 1 1 3,00

Lisans


Türkçe


Öğrencilerin içeriğe uygun yazı türünde, Türkçenin gramer, semantik, imlâ kurallarına riayet ederek doğru yazmalarını, etkili anlatıma ulaşmalarını sağlamak. Edebî anlatıma ulaşma yolunda gözlem ve tasvirin önemini belirterek, edebî türlerin biçimsel özelliklerini kavratmak.


Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur AKBOĞA


1 Yazılı ve sözlü anlatımı açıklayabilir.
2 Doğru konuşma ve yazmanın önemini fark eder.
3 Türkçeyi doğru ve de etkili kullanır.
4 Bir konuyu metne dönüştürürken sınırlılıklar, ana fikir, bakış açısı, anlatım biçimi, anlatım düzeni vb. unsurları açıklar, örneklendirir, uygular.
5 Edebî türlerin özelliklerini, benzeyen ve ayrılan yönlerini açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


- Yazılı ve sözlü anlatım nedir? - Anlatım anlatım biçimleri açıklama, tanıtma, öyküleme, betimleme, tartışma, kanıtlama, tanık gösterme, anlatımı etkili kılma yolları, paragraf, ana fikir cümlesi, cümle düzeni, paragraf yapısı, paragraf türleri, dilbilgisi kurallarına uygunluk, genel-özel, soyut-somut, mecazi, gerçek anlamlı kelimeler. - Anlatım bozuklukları, dil yanlışları, yanlış kullanılan kelime, ifade ve örnekler, yazım problemleri, Türkçenin önündeki sorunlar üslubun yazma sanatındaki önemi, özellikleri, çeşitleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Yazılı ve sözlü anlatım nedir?
2 Güzel ve etkili konuşma, konuşma güçlüğü, konuşmanın hayatımızdaki yeri, konuşmayı nasıl geliştirebiliriz? İyi bir konuşmanın özellikleri, konuşma öğeleri, dinleyici, ortam, konuşmacı, konuşmacının özellikleri, konuşmanın hazırlanmasında okuduklarımızın, dinlediklerimizin, yaşantı ve deneyimlerimizin etkisi
3 Yazma ihtiyacı, konu, konu türleri, konu alanı, konuyu seçme, sınırlandırma, anlama, iyi bir konunun özellikleri, zorunluluklar, yazma öğeleri bakış açısı, ana fikir, amaç, gözlem ve yaşantılarımız, düşüncelerin yazıya dökülmesi, plan.
4 Anlatım anlatım biçimleri açıklama, tanıtma, öyküleme, betimleme, tartışma, kanıtlama, tanık gösterme, anlatımı etkili kılma yolları, paragraf, ana fikir cümlesi, cümle düzeni, paragraf yapısı, paragraf türleri, dil bilgisi kurallarına uygunluk, genel-özel, soyut-somut, mecazi, gerçek anlamlı kelimeler.
5 Anlatım bozuklukları, dil yanlışları, yanlış kullanılan kelime, ifade ve örnekler, yazım problemleri, Türkçenin önündeki sorunlar üslubun yazma sanatındaki önemi, özellikleri, çeşitleri
6 Şiirin tanımı, niteliği, dış ve iç özellikleri, türleri, Türk edebiyatında şiir örnekleri, şiirin nasıl yazıldığı ve nasıl incelendiği.
7 Hikâye ve romanın tanımı, niteliği, türün gelişimi, unsurları, türleri, Türk edebiyatında hikâye ve roman örnekleri.
8 Ara Sınav
9 Deneme ve eleştirinin tanımı, niteliği, hangi çizgide geliştiği, çeşitleri, Türk edebiyatında deneme ve eleştiri örnekleri.
10 Anının tanımı ve niteliği, tür olarak gelişim aşamaları, çeşitleri, Türk edebiyatında anı örnekleri. Gezi yazıları ve seyahat edebiyatının önemi, gelişimi, örnekleri. Mektup nasıl bir türdür, çeşitleri nelerdir, iş mektuplarının önemi nedir, türün gelişimi nasıldır, Türk edebiyatından örnekler. Röportajın tanımı ve niteliği, gelişimi, çeşitleri, mülakat/söyleşi ve sohbet yazısında farkı, Türk edebiyatında verilen örnekler.
11 Makale ve fıkra nedir, özellikleri nelerdir, nasıl gelişmiştir, hangi çeşitleri vardır, Türk edebiyatında öne çıkan örnekleri hangileridir?
12 Tiyatronun tanımı ve niteliği, tarihsel gelişim aşamaları, unsurları, türleri, Türk edebiyatında gelişimi ve örnekleri. Senaryo nasıl yazılır, önemi ve özellikleri, bölümleri nelerdir, konu, aksiyon diyalog vb.
13 Tarih türünün önemi, tanımı nitelikleri, bizde örnekleri. Hitabet/söylevin tanımı ve niteliği, gelişimi, Atatürk'ün Nutuk'u ve Türk edebiyatından diğer örnekler.
14 Günlük, biyografi, otobiyografi, monografi türlerinin incelenmesi. Gazete, haber yazısı, köşe yazısı vb. nasıl yazılır, özelllikleri nelerdir örneklerle açıklama.
15 Sözlü anlatım ve tartışma, münazara, açık oturum, panel, sempozyum, kongre, konferans türlerinin kıyaslamalı olarak incelenmesi.
16 Final Sınavı

Kemal Demiray, Edebiyatta Türler, İnkılap ve Aka Kitabevleri, Sebat Matbaası, İstanbul, 1971 Enise Kantemir: Yazılı ve Sözlü Anlatım, I. Yazılı Anlatım, Sevinç Matbaası, Ankara, 1972 Fevziye Abdullah Tansel, İyi ve Doğru Yazma Usulleri III, 2. Basım, Kubbealtı Neşriyatı, İstanbul, 1983 Emin Özdemir- Adnan Binyazar, Yazmak Sanatı- Kompozisyon, Varlık Yayınları İstanbul, 1969



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Ev Ödevi 5 14 70
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 5 5 5 3 5 5 5 5 5 4 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek