GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GK-ZR7B Türk Dili II Zorunlu Ders 1 2 5,00

Lisans



Öğrencinin düşünceye dayalı yazılarda ve resmî yazı türlerinde, akademik/ bilimsel yazı dilinde Türkçeyi etkili ve doğru bir şekilde kullanabilmesini sağlamak.



1 1. Öğrenciler, düşünceye dayalı yazı türlerini öğrenir. 2. Öğrenciler, deneme, makale,eleştiri,fıkra(köşe yazısı) biyografi,otobiyografi, söyleşi, röportaj, gezi yazısı, öz geçmiş , anı, günlük vb. yazı türleri ve resmi yazı türleri(dilekçe, tutanak,karar,rapor vb.) oluşturmayı öğrenir. 3. Öğrenciler, akademik yazı türleri konusunu öğrenir. 4. Öğrenciler, bilimsel yazılar oluşturulması sürecindeki aşamaları öğrenir. 5. Öğrenciler, akademik(bilimsel) yazılarda yer alan açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma); başlık yazma,özetleme, anahtar kelime yazma; bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeleri öğrenir.

Birinci Öğretim



Yok


Düşünceye dayalı yazı türleri (deneme, makale,eleştiri,fıkra(köşe yazısı) biyografi,otobiyografi, söyleşi, röportaj, gezi yazısı, öz geçmiş , anı, günlük), resmî yazı türleri, akademik dil ve yazının özellikleri; akademik yazılarda tanım, kavram ve terimlerden yararlanma; nesnel ve öznel anlatım; akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.); iddia, önerme yazma (bir düşünceyi doğrulama, savunma ya da karşı çıkma); bilimsel raporların ve makalelerin biçimsel özellikleri; rapor yazmanın basamakları; açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma); başlık yazma,özetleme, anahtar kelime yazma; bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeler; akademik metin yazma uygulamaları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Düşünceye dayalı yazı türleri (deneme, makale,eleştiri)
2 Düşünceye dayalı yazı türleri (fıkra/köşe yazısı, biyografi,otobiyografi)
3 Düşünceye dayalı yazı türleri (söyleşi, röportaj, gezi yazısı)
4 Düşünceye dayalı yazı türleri (öz geçmiş , anı, günlük)
5 Resmi yazı türleri (dilekçe,tutanak, karar, rapor)
6 Akademik dil ve yazının özellikleri; akademik yazılarda tanım, kavram ve terimlerden yararlanma; nesnel ve öznel anlatım
7 Akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.)
8 Ara Sınav
9 İddia, önerme yazma (bir düşünceyi doğrulama, savunma ya da karşı çıkma)
10 Bilimsel raporların ve makalelerin biçimsel özellikleri; rapor yazmanın basamakları
11 Açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma)
12 Başlık yazma,özetleme, anahtar kelime yazma
13 Bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeler
14 Akademik metin yazma uygulamaları.
15 Akademik metin yazma uygulamaları.
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders Kitabı: Kavcar, C., Oğuzkan, F., Aksoy, Ö. (2004). Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Anı Yayıncılık, Karaalioğlu, S.K. (1992). Yazmak ve Konuşmak Sanatı Kompozisyon, İstanbul: İnkılâp Kitabevi. Göğüş, B., (1978). Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe ve Yazın Eğitimi, Ankara: Kadıoğlu Matbaacılık. Ergin,M. (2003). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul: Boğaziçi Yay. Eker, S, (2010).Çağdaş Türk Dili, Grafiker Yayınları, Aktaş, Şerif ve Gündüz, Osman (2001). Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Akçağ Yayınları. Balcı, A. (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler. (4.Baskı). Ankara: Pegema Yayıncılık. Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (12. Baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık. Şimşek,H. ve Yıldırım,A. (2013). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 150 150
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21
ÖÇ 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek