GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ÜS0401.25 Hz. Peygamberin Evrensel Mesajları (İlahiyat Fakültesi) Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Lisans


Türkçe


Hz. Muhammed’in hayatını doğru bilmenin, anlamanın ve anlatmanın önemini kavrama, Hz. Muhammed’in vahiyle birlikte başlayan peygamberlik görevinin niteliğini, vahiy ve tarihsel olaylar ilişkisi içerisinde öğrenme, Hz. Muhammed’in kişiliği ile ilgili bilgiler edinirken örnek kişiliğini kavrama. Tarihsel şahsiyetleri anlama ve yorumlama.


Abdurrahman OKUYAN, Hasan YENİLMEZ


1 Hz. Muhammed’in hayatını araştırırken aldığı kriteri nerede kullanacağını bilir.
2 İslamiyet öncesi Arap toplumunun sosyal, kültürel, ekonomik yapısını, yaşamlarını ve dini inançlarının diğer İslamî bilim dallarına yansımasını fark eder.
3 Hz. Muhammed’in hayatının ve yaşam mücadelesini, kendi hayatı ve dini ilimlerdeki yerini ve kullanımını konumlandırır.
4 Hz Muhammed’in ve toplumunun vahiy gelmeden önceki bilgi, kültür ve ahlak düzeyini Kur’an-ı Kerim’in tespitleriyle ve kendi dönemiyle ilişkilendirir.
5 Hz. Muhammed’in vahyi iletmesiyle birlikte aldığı tepkileri ile Müslümanlara uygulanan sosyal baskıları ve Kur’an-ı Kerim’in bu tepkilere verdiği açıklamaları ve bunların sonuçlarını kendi ortamıyla ilişkilendirir ve birlikte yorumlar.
6 Medine’ye göçü hazırlayan sebepleri ve göçün mahiyetini ve insanların baskı ve şartları gereği göçe zorlanmalarını anlar ve yorumlar. Empati geliştirmeyi becerir.
7 Hz. Muhammed’in Medine’deki ilk faaliyetleri dolayısıyla bir toplum ve devletin kuruluş aşama ve özelliklerini anlar ve değerlendirir.
8 Hz. Muhammed’in yaptığı savaşların sebep ve mahiyetini yorumlamak suretiyle, toplumların önündeki barış engellerini ve siyasal-diplomatik faaliyetleri değerlendirir.
9 Hz. Muhammed’in üstün ahlakını yorumlarken, iyi insan ve iyi vatandaş olmayı ve bunu sürdürmeyi geliştirmeyi becerir.
10 Hz. Muhammed’in eğitimciliğini ve eğitim–öğretime verdiği önemi yorumlarken, eğitimin insan ve topluma kazandırdığını, kültürleşmeyi ve kültürlenmeyi de bilinçli hale dönüştürerek, içselleştirir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Doğum öncesinden vefatına kadar Hz. Peygamberle ilgili dinsel, sosyal, siyasal ve kültürel her konuyu içerir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Cahiliye Dönemi ve Özellikleri
2 Hz. Peygamber’in Doğumu ve Çocukluğu.
3 Hz. Peygamber’in Gençliği ve Risaletine Kadarki Olaylar.
4 Hz. Peygamber’in Vahyi Alışı Risaletin İlk Üç Yılı.
5 Hz. Peygamber’in Risaletinin Açık Davet Dönemi ve Habeşistan’a Hicret.
6 Hz. Peygamber’in Sıkıntılı Yılları, Boykot, Miraç ve Hüzün Yılı.
7 Hz. Peygamber’in Taif Seferinden Medine’ye Hicrete Kadarki Dönemi.
8 Vize
9 Medine’ye Hicret ve Hicretten Sonraki ilk Faaliyetler.
10 Bedir, Uhud, Hendek ve Diğer Harpler.
11 Hudeybiye’ye Kadar Mekke İle ve Diğer Kabilelerle ve Yahudilerle Münasebetler.
12 Hudeybiye’den Mekke’nin fethine Kadar.
13 Mekke’nin Fethinden Hz. Peygamber’in Vefatına Kadar.
14 Hz. Peygamber’in Şahsiyet ve Ahlakı.
15 Dinde, Dünyada ve Literatürde Hz. Peygamber’in Yeri ve Önemi.
16 Final

İbrahim Sarıçam: Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı - Mehmet Azimli-Siyeri Farklı Okumak- Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi I-II- Hüseyin Heykel, Hz. Muhammedin Hayatı - A. Himmet Berki-O. Keskioğlu, Hatemul Enbiya Hz. Muhammedin Hayatı - İzzet Derveze, Kurân-ı Kerime Göre Hz. Muhammedin Hayatı I-III - Asım Köksal, İslam Tarihi I-XVIII - İrfan Yücel, Hz. Muhammedin Hayatı - M. Ebu Zehra, Son Peygamber Hz. Muhammed I-IV - Mevlana Şibli Numani, Asr-ı Saadet - Zekai Konrapa, Hz. Muhammed’in Hayatı - Salih Suruc. Peygamberimizin Hayatı I-II - Sabri Hizmetli, İslam Tarihi –İlk Dönem- - Afzalurrahman, Sîret Ansiklopedisi I-VI - Ramazan el-Butî, Fıkhus- Sire - Said Havva, er-Rasul Hz. Muhammed - A. Cevdet Paşa, Kısası Enbiya ve Tevarih-i Hulefa - Kettani, Peygamberimiz Döneminde Yönetim - Beyan Yay., Bütün Yönleriyle Asrı Saadette İslam I-V - W. Watt, Hz. Muhammed Mekkede - W. Watt, Hz. Muhammedin Mekkesi - Hüseyin Algül, İslam Tarihi I-IV Şevki Ebu Halil: Siyer Atlası; S. Genç-R Savaş: İslam Tarihi Atlası.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24 PÇ 25 PÇ 26 PÇ 27 PÇ 28 PÇ 29 PÇ 30 PÇ 31 PÇ 32 PÇ 33 PÇ 34 PÇ 35 PÇ 36 PÇ 37 PÇ 38 PÇ 39 PÇ 40
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek