Ders Öğretim Planı
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
Yıl |
Yarıyıl |
AKTS |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
Lisans
1 |
Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme |
2 |
Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek |
3 |
Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme |
4 |
Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme |
5 |
Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlamayabilme ve karşılaştırabilme |
6 |
ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi), GHP(İyi Hijyen Uygulamaları), GMP(İyi Üretim Uygulamaları) ve diğer standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve uygulayabilme |
7 |
Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme |
8 |
Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilme ve kurabilme |
9 |
Türkiye’de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme |
Yok
Hafta |
Teorik |
Uygulama |
Laboratuvar |
1 |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, önemi |
|
|
2 |
Bir işletmede sanitasyona etkili faktörler |
|
|
3 |
personel hijyeni, sanitasyon eğitimi |
|
|
4 |
İşletme yerinin seçiminin önemi, işletmenin yapısı ve planlanması |
|
|
5 |
Dezenfeksiyonun önemi ve dezenfektanlar, Atık materyal sorunu |
|
|
6 |
Temizleme yöntemleri (elle, CİP, COP), Pest kontrol (Haşerelerle mücadele) |
|
|
7 |
Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları, |
|
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
9 |
Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemleri |
|
|
10 |
GHP, GMP, ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi) SSOP ve diğer standartlar |
|
|
11 |
HT (Engeller teknolojisi) ve PM (Belirleyici Mikrobiyoloji) |
|
|
12 |
Depo, Su ve Hava hijyeni |
|
|
13 |
İşletme hijyeninde mikrobiyolojik analiz metodları |
|
|
14 |
Final Sınavı |
|
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Ara Sınav |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Final Sınavı |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
40
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
60
|
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü (saat) |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Derse Katılım |
14 |
2 |
28 |
Bireysel Çalışma |
10 |
2 |
20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma |
1 |
19 |
19 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma |
1 |
20 |
20 |
Toplam İş Yükü (saat)
|
90
|
|
PÇ 1 |
PÇ 2 |
PÇ 3 |
PÇ 4 |
PÇ 5 |
PÇ 6 |
PÇ 7 |
PÇ 8 |
PÇ 9 |
PÇ 10 |
PÇ 11 |
PÇ 12 |
PÇ 13 |
ÖÇ 1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖÇ 9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek