GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FS06.01.04 Sağlıklı Beslenme Seçmeli Ders Grubu 1 2 3,00

Lisans



Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri konularında bilgilendirmek, sağlıklı ve dengeli menü planlama konusunda beceri kazandırmaktır.



1 Besin seçiminde etkili olan açlık, lezzet ve iştah mekanizmalarını öğrenir ve aralarındaki etkileşimi kavrar
2 Besin seçiminde etkili olan ekonomik etmenleri öğrenir
3 Bireyleri besin seçiminde sağlıklı seçimler yapabilmesi için geliştirilen modelleri anlar ve yorumlar
4 Besin seçiminde etkili olan psikolojik etmenleri öğrenir
5 Besin seçiminde etkili olan sosyal etmenleri öğrenir


Yok


Yok


Dersin içeriğini; Yeterli ve dengeli beslenmede besin seçiminin önemi, Besin seçimini etkileyen biyolojik etmenler (açlık, iştah, lezzet vb.) iştah mekanizması ve besin seçimi, İnsanların tat algıları ve besin seçimi (şekerli, tuzlu, ekşi ve acı tatları- besin seçimi), genetik tat markerleri, Besin seçimini etkileyen ekonomik etmenler (maliyet, fiyat, besine ulaşılabilirlik vb.), Besin seçimini etkileyen fiziksel etmenler (ulaşılabilirlik, eğitim, yemek pişirme bilgisi becerisi ve zaman vb.) konuları oluşturmaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Yeterli ve dengeli beslenmede besin seçiminin önemi
2 Besin seçimini etkileyen biyolojik etmenler (açlık, iştah, lezzet vb.) , iştah mekanizması ve besin seçimi
3 İnsanların tat algıları ve besin seçimi (şekerli, tuzlu, ekşi ve acı tatları- besin seçimi), genetik tat markerları
4 Besin seçimini etkileyen ekonomik etmenler (maliyet, fiyat, besine ulaşılabilirlik vb.)
5 Besin seçimini etkileyen fiziksel etmenler (ulaşılabilirlik, eğitim, yemek pişirme bilgisi becerisi ve zaman vb.)
6 Besin seçimini etkileyen sosyal etmenler (kültür, aile, arkadaşlar ve öğün düzeni vb.)
7 Besin seçimini etkileyen psikolojik etmenler I (duygu durum, stres ve suçluluk vb.)
8 Besin seçimini etkileyen psikolojik etmenler II (duygu durum, stres ve suçluluk vb. - ARA SINAV
9 Besin neofobisi
10 Beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini engelleyen etmenler, yeni besin seçimi öğrenmeyi etkileyen etmenler
11 Besin satın alırken besin seçimini etkileyen etmenler, besin etiketleri ve besin ögesi örüntü profilleri
12 Çocuklukta besin seçimi
13 Obezitede besin seçimi ve lezzet
14 Besin seçimi ve yeme bozuklukları
15 FİNAL SINAVI

Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson and Colin R. Martin, 2010. Handbook of Behavior Food and Nutrition. Springer, Electronic Book. Prof. Dr. M. Emel ALPHAN, Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Lezzetler, Nobel Akademik Yayıncılık 2006. Richard Shepherd,Monique Raats 2006. The Psychology of Food Choice. CABI, UK.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 4 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 3 9
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4
ÖÇ 2 4 4 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 4 4 4 5 5 5 5 4 5 4 5 5 4 5 5
ÖÇ 4 5 4 5 5 4 3 5 4 4 4 3 3 3 2 5
ÖÇ 5 2 5 5 5 3 4 5 4 4 4 4 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek