GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SY208 Şirketler Muhasebesi Zorunlu Ders 2 4 4,00

Lisans


Türkçe


Şirketlerle ilgili temel bilgilerin öğretilmesi; adi şirket, kolektif ve adi komandit şirketler, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler; kuruluş işlem ve kayıtları, sermaye değişikliği işlem ve kayıtları kar/zarar dağıtım işlem ve kayıtları, tasfiye işlem ve kayıtları konularında bilgilendirmesidir.


Öğr. Gör. Aydoğan DURSUN


1 Şirketler muhasebesini tanımlayabilme.
2 Şirketler muhasebesi ve finansal muhasebe arasındaki ilişkileri açıklayabilme.
3 Şirketlere ait muhasebe işlemlerini yapabilme.
4 Şirketleri türlerine ayırarak bunlara ilişkin muhasebe uygulamalarını çözebilme.
5 Şirketlerin muhasebe uygulamaları ile ilgili genel bir değerlendirme sunabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel kavramalar, adi şirketlerle ilgili bilgiler, kolektif şirketlerin kuruluşu sermaye değişikliği ve muhasebe kayıtları, kar/zarar dağıtımı, tasfiye işlemleri, adi komandit şirketlerin kuruluşu, kar/zarar dağıtımı, tasfiye işlemleri, anonim şirketlerin kuruluşu, kar/zarar dağıtımı, tasfiye işlemleri, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kuruluşu, kar/zarar dağıtımı, tasfiye işlemleri, holdinglerin kuruluşu, kar/zarar dağıtımı, tasfiye işlemleri, kooperatiflerin kuruluşu, gelir-gider farkının dağıtımı, tasfiye işlemeleri, muhasebe kayıtları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Temel kavramlar, işletme ve şirket kavramları, şirket türleri, şahıs ve sermaye şirketlerinin özellikleri.
2 Kolektif şirketlerin özellikleri, kuruluş işlemleri ve kuruluş kayıtları adi komandit şirketlerin özellikleri, kuruluş işlemleri ve kuruluş kayıtları.
3 Anonim şirketlerin özelikleri, kuruluş işlemleri ve kuruluş kayıtları Limited şirketlerin özellikleri, kuruluş işlemleri ve kuruluş kayıtları Hisseli komandit şirketlerin özellikleri, kuruluş işlemleri ve kuruluş kayıtları.
4 Kollektif şirketlerde sermaye artırırım ve azaltım sebepleri, yolları, sermaye artırım işlemleri ve kayıtları Adi komandit şirketlerde sermaye artırım ve azatlım sebepleri, yolları, sermaye artırım işlemleri ve kayıtları.
5 Anonim şirketlerde sermaye artırımı ve azatlımı sebepleri, yolları, işlemleri ve kayıtları Limited şirketlerde sermaye artırım ve azaltım sebepleri, yolları, işlemleri ve kayıtları Hisseli komandit şirketlerde sermaye artırım ve azaltım sebepleri, yolları, işlemleri ve kayıtları.
6 Kollektif şirketlerde kar ve zarar dağıtımı, yolları, işlemleri ve kayıtları Adi komandit şirketlerde kar ve zarar dağıtımı, yolları, işlemleri ve kayıtları.
7 Halka Kapalı Anonim Şirketlerde vergi matrahının hesaplanması, kapanış kayıtlarının yapılması, kar ve zarar dağıtımı için gerekli işlemler, dağıtım yolları ve kayıtları.
8 Halka Açık Anonim Şirketlerde vergi matrahının hesaplanması, kapanış kayıtlarının yapılması, kar ve zarar dağıtımı için gerekli işlemler, dağıtım yolları ve kayıtları. + ARA SINAV
9 Limited şirketlerde vergi matrahının hesaplanması, kapanış kayıtlarının yapılması, kar ve zarar dağıtımı için gerekli işlemler, dağıtım yolları ve kayıtları.
10 Kollektif şirketlerde tasfiye sebepleri, tasfiye işlemleri, tasfiye kayıtları Adi komandit şirketlerde tasfiye sebepleri, tasfiye işlemleri, tasfiye kayıtları.
11 Anonim şirketlerde tasfiye sebepleri, tasfiye işlemleri, tasfiye kayıtları Limited şirketlerde tasfiye sebepleri, tasfiye işlemleri ve tasfiye kayıtları Hisseli komandit şirketlerde tasfiye sebepleri, tasfiye işlemleri ve tasfiye kayıtları.
12 Şahıs şirketlerinde birleşme, birleşme şartları, katılma, nevi değiştirme, tam birleşme, birleşme işlemleri, birleşme kayıtları.
13 Sermaye şirketlerinde birleşme, birleşme şartları, katılma, nevi değiştirme, tam birleşme, birleşme işlemleri, birleme kayıtları.
14 Kooperatif şirketler, kuruluşu, sermaye değişikliği, kar ve zarar dağıtımı, ortak içi işlemler, ortak dışı işlemler, tasfiye süreci.
15 FİNAL SINAVI

Hasan Türedi, Şirketler Muhasebesi, Celepler Matbaacılık, Trabzon, 2005. Yunus Kishalı, Şirketler Muhasebesi, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 2008.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 4 5 4 4 5 5 5 5 5 4 4 5 5
ÖÇ 2 4 5 5 3 5 5 4 5 5 4 5 4 4 4 4
ÖÇ 3 5 4 4 5 3 4 5 3 4 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 4 4 4 4 5 4 4 3 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 3 4 5 5 4 4 5 4 3 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek