GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AE-SÖ307B İlkokuma ve Yazma Öğretimi Zorunlu Ders 3 5 6,00

Lisans


Türkçe


Okuma ve yazmanın önemini, okuma ve yazma öğretiminin amacını, ilk okuma ve yazma öğretiminin önemini, ilk okuma ve yazma öğretimini etkileyen unsurları açıklar. İlk okuma ve yazma öğretimi ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklar. 1. sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerini ve bu özelliklere uygun öğretmen tutumlarını açıklar. Okuma ve yazma öğretme yaklaşımlarını, ilk okuma ve yazma öğretme yöntem ve tekniklerini ve bunların olumlu veya olumsuz özelliklerini açıklar. Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın (1-8. Sınıflar) ilk okuma ve yazma öğretimi ile ilgili içeriği açıklar. Ses temelli cümle yönteminin özelliklerini, olumlu ve olumsuz etkilerini, olumsuz etkilere karşı alınacak önlemleri açıklar. Ses temelli cümle yönteminin her adımı için öğretim planları tasarlayın. İlk okuma ve yazma ile ilgili ders kitaplarını değerlendirir.



1 Okuma ve yazmanın önemini açıklar. Okuma ve yazma öğretiminin amacını açıklar.
2 lkokuma ve yazma öğretimi sürecinin önemini açıklar. İlkokuma ve yazma öğretimini etkileyen unsurları açıklar.
3 İlkokuma ve yazma öğretimi ile ilgili temel kavramları ve ilkeleri açıklar.Birinci sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerini ve bu özelliklere uygun öğretmen davranışlarını açıklar.
4 Okuma ve yazma öğretimi yaklaşımlarını açıklar. İlkokuma ve yazma öğretiminde kullanılabilecek yöntem ve tekniklerle bunların olumlu ve olumsuz özelliklerini açıklar.
5 MEB Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)nın ilkokuma ve yazma öğretimiyle ilgili içeriğini açıklar. Ses temelli cümle yönteminin özelliklerini, olumlu ve olumsuz sonuçlarını, olumsuz sonuçlara karşı alınması gereken önlemleri açıklar.
6 Ses temelli cümle yönteminin her basamağı için günlük plan tasarlar.İlkokuma ve yazma öğretiminde kullanılabilecek araç ve gereçlerin, değerlendirme tekniklerinin özelliklerini açıklar ve bunları gerektiğinde oluşturur ve kullanır.
7 İlkokuma ve yazma ile ilgili ders kitaplarını değerlendirir.Dersin öneminin farkına varır.
8 Etkinliklere gönüllü olarak katılır.verilen kaynaklardan etkili olarak yararlanır.Raporlarını ve planlarını özenle hazırlar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Okuma ve önemi, dinleme, konuşma, görsel okuma ve görsel sunu; okuma, yazma öğrenme alan- ları ve aralarındaki ilişki, Türkçenin özellikleri ve ilkokuma-yazma öğretimine etkisi; okuma ve yazma öğretim yaklaşımları, ilkokuma ve yazma öğretiminin amaç ve ilkeleri, ilkokuma ve yazma öğretimi açısından birinci sınıf öğretmen ve öğrencilerinin temel özellikleri; ilk okuma ve yazma- ya hazır oluşluk (öğrenci) ve hazırlık (öğretmen), ilkokuma ve yazma öğretiminde başarısızlık ve nedenleri, ilkokuma ve yazma öğretiminde kullanılan araç-gereçler (araçların özellikleri, seçimi, oluşturulması ve kullanımı); ilkokuma ve yazma öğretiminde uygulanan yöntemler (tanımları, özel- likleri, sını andırılması, uygulamaları, yöntemlerin üstünlük ve sınırlılıkları); ses temelli cümle yön- temi (tanımı, ilkeleri, özellikleri, aşamaları ve uygulaması), ses temelli cümle yönteminin aşamaları doğrultusunda okuma ve yazma öğretimi uygulamaları, kelime hazinesinin geliştirilmesi, ilkokuma ve yazmanın değerlendirilmesi, ilk okuma yazma öğretimi ve teknoloji kullanımı.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Okuma ve yazmanın önemi Okuma ve yazma öğretiminin amacı İlkokuma ve yazma öğretimi sürecinin önemi
2 İlkokuma ve yazma öğretimini etkileyen unsurlar Türkçenin özellikleri ve ilkokuma-yazma öğretimine etkisi
3 İlkokuma ve yazma öğretimi ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler Kelime hazinesinin geliştirilmesi
4 Birinci sınıf öğrencilerinin gelişim özellikleri ve bu özelliklere uygun öğretmen davranışları. İlkokuma ve yazmaya hazır oluşluk
5 Okuma ve yazma öğretimi yaklaşımları İlkokuma ve yazma öğretiminde kullanılabilecek yöntem ve tekniklerle bunların olumlu ve olumsuz özellikleri
6 MEB Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar)nın ilkokuma ve yazma öğretimiyle ilgili içeriği
7 Ses temelli cümle yönteminin özellikleri, olumlu ve olumsuz sonuçları, olumsuz sonuçlara karşı alınması gereken önlemler
8 İlkokuma ve yazma öğretiminde kullanılabilecek araç ve gereçlerin, değerlendirme tekniklerinin özellikleri, oluşturulması ve kullanılması İlkokuma ve yazma ders kitaplarının değerlendirilmesi
9 Ara Sınav
10 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
11 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
12 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
13 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
14 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
15 Ses temelli cümle yönteminin basamakları için günlük planların hazırlanması
16 Genel Sınav

MEB Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar), 2018. MEB Okul Öncesi Eğitimi Programı, Ankara: 2013 Gelişim, Öğrenme ve Öğretim, Nuray Senemoğlu. Öğretim İlke ve Yöntemleri, Veysel Sönmez. Öğrenme Güçlüğü, Devrim Koçer. Piget İlkeleri, Çev.: Gülten Ülgen.Ses Temelli Cümle Yöntemi ve Zihinsel Yapılandırma, Firdevs Güneş. Türkçe İlk Okuma Yazma Öğretimi, Hayati Akyol. İlkokuma Yazma Programı ve Öğretimi, Süleyman Çelenk. Güzel Yazı Teknikleri ve Öğretimi, Kazım Artut, Hakan Demir. Oyunlarla Okuma Yazma, Alpaslan Durmuş, Hatice Işılak, vd.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 3 11 33
Bireysel Çalışma 1 4 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 10 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 10 40
Performans 4 15 60
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 2 1 2 1 1 2 1 2 5 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 3 1 1 1 1 5 1 5 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 5 1 1 1 1 1 1 5 5 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 6 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 7 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 8 1 4 1 1 2 1 5 5 1 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek