GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
F408.2B Eğitimde Araştırma ve Projeler Seçmeli Ders Grubu 4 8 5,00

Lisans


Türkçe


İlgili alanda seçilen bir konuda bilimsel araştırma projesi hazırlama, veri toplama, verileri analiz etme, değerlendirme, raporlaştırma ve projeyi sunma tekniklerinin uygulamalı olarak gerçekleştirilmesini sağlamaktır.



1 Eğitim alanında bilimsel araştırma projelerinin hazırlanması ve raporlaştırılmasına yönelik ölçütlerin tespit ettirilmesini sağlamak
2 Alanda konu seçimi kapsamında kaynak eserlerin araştırılmasında takip edilecek yöntem ve metotların tespit ettirilmesi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bilimin tanımı ve bilimsel bilginin özellikleri; bilimsel bilginin tarafsızlık ilkesi, doğru ölçü, kanıtlanma niteliği, genelleyici oluşu, statik ve dinamik yönleri gibi özelliklerinin tanımı ve örneklerle açıklanması; bilimsel model kavramı ve yapısı; varsayım ve nitelikleri; konu seçimi kapsamında kaynak kitap ve uzman bilgilendiricilerin araştırması; birincil, ikincil ve üçüncül kaynakların tanımlanması ve özellikleri. Alan çalışmalarına yönelik, konu seçiminde dikkat edilmesi gereken kural ve standartlara toplu bakış.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş-Dersin içeriği hakkında genel bilgi verilmesi ve oryantasyon.
2 Bilimin tanımı ve bilimsel bilginin özellikleri.
3 Bilimin tanımı ve bilimsel bilginin özellikleri.
4 Bilimsel bilginin; tarafsızlık ilkesi, doğru ölçü, kanıtlanma niteliği, genelleyici oluşu, statik ve dinamik yönleri gibi özelliklerinin tanımı ve örneklerle açıklanması.
5 Bilimsel bilginin; tarafsızlık ilkesi, doğru ölçü, kanıtlanma niteliği, genelleyici oluşu, statik ve dinamik yönleri gibi özelliklerinin tanımı ve örneklerle açıklanması.
6 Bilimsel araştırma modellerine giriş..
7 Bilimsel araştırma modellerine giriş..
8 Ara sınav
9 Bilimsel model kavramı ve yapısı; varsayım ve nitelikleri.
10 Bilimsel araştırmalarda konu seçimi ve nitelikleri. (Öğrencilere araştırma konusu seçimlerine yönelik teorik bilgi verilmesi ve bu bilginin örneklerle desteklenmesi).
11 Bilimsel araştırmalarda konu seçimi ve nitelikleri. (Öğrencilere araştırma konusu seçimlerine yönelik teorik bilgi verilmesi ve bu bilginin örneklerle desteklenmesi).
12 Proje yazımında dikkat edilecek hususlar
13 Proje yazımında dikkat edilecek hususlar
14 eğitimde proje örnekleri
15 Dönem sonu sınavı

AL, Hamza (2007) Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Sakarya Yayıncılık, Adapazarı. BARZUN J.-GRAFF H. J. (Çev. Dilber, Fatoş) (2004) Modern Araştırmacı, TÜBİTAK Yay. Ankara. BİLGİN, Nuri (2006) Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi Teknikler ve Örnek Çalışmalar, Siyasal Kitabevi, Ankara. EROĞLU, Erol (2005) Araştırma Metod ve Teknikleri, Sakarya Yayıncılık, Adapazarı. İSLAM, Yücel (2007) Araştırma-Yazma ve Sunu Teknikleri Yönlendirilmiş Çalışma I-II, Seçkin Yay. İstanbul. SARUHAN Ş. C.-ÖZDEMİRCİ A. (2005) Bilim Felsefe ve Metodoloji Araştırmada Yöntem Problemi, Alkım Yay. İstanbul. TÜRKDOĞAN, O. (2000) Bilimsel Araştırma Metodolojisi, Timaş Yayınları, İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 8 48
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 16 80
Okuma 6 4 24
Toplam İş Yükü (saat) 156

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek