GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TR212B Öğretim Teknolojileri ve Mat. Tas. Zorunlu Ders 2 4 4,00

Lisans


Türkçe


Öğretim teknolojileri ile ilgili kavramları bilme, öğrencilerin bireysel farklılıkları ve ihtiyaçlarına göre materyal seçebilme, 2 ya da 3 boyutlu materyaller tasarlayabilme, çeşitli nitelikteki öğretim materyallerini değerlendirebilme ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve yetkinlik kazandırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Gülden


1 Eğitim-öğretim alanında gözlenen değişimlerin ve öğrenme sürecinde öğretim teknolojilerinin rolünün anlaşılması
2 ÖğretimTeknolojileri kapsamında iletişim sürecinin öğelerinin ve öneminin anlaşılması
3 Öğretim materyali seçiminde rol oynayan faktörlerin farkına varılması
4 Görsel tasarım araç ve ilkelerinin anlaşılması,bu ilkelerin materyal hazırlarken kullanılması.
5 Öğretim amaçlı kullanılan medya ve materyallerin avantaj ve dezavantajlarının anlaşılması.
6 Öğretim materyallerinin değerlendirme kriterlerinin anlaşılması.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Öğretim Teknolojisi ile ilgili kavramlar, çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim teknolojilerinin öğretim sürecindeki yeri ve kullanımı, okulun ya da sınıfın teknoloji ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygun teknoloji planlamasının yapılması ve yürütülmesi, öğretim teknolojileri yoluyla iki ve üç boyutlu materyaller geliştirilmesi öğretim gereçlerinin geliştirilmesi (çalışma yaprakları, etkinlik tasarlama, tepegöz saydamları, slaytlar, görsel medya (VCD, DVD) gereçleri, bilgisayar temelli gereçler), eğitim yazılımlarının incelenmesi, çeşitli nitelikteki öğretim gereçlerinin değerlendirilmesi, İnternet ve uzaktan eğitim, görsel tasarım ilkeleri, öğretim materyallerinin etkinlik durumuna ilişkin araştırmalar, Türkiye’de ve dünyada öğretim teknolojilerinin kullanım durumu.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Eğitim Teknolojilerinin tanımı, diğer bilimlerle ilişkisi
2 Eğitim teknolojisinin tarihsel gelişimi
3 Karatahta, beyaz tahta, manyetik tahta, kumaş kaplı tahta, döner levha, kum tahtası ve bülten panosunun tanımları ve kullanımları.
4 Karatahta, beyaz tahta, manyetik tahta, kumaş kaplı tahta, döner levha, kum tahtası ve bülten panosunun kullanılması/tasarlanması/planlanması.
5 Yazılı materyallerin, grafiklerin, model ve numunelerin, büyük ve küçük boy resimlerin, poster ve afişlerin, gazete kupürlerinin, karton faaliyetlerinin ve gezilerin tanımları ve materyallerin kullanımları.
6 Yazılı materyallerin, grafiklerin, model ve numunelerin, büyük ve küçük boy resimlerin, poster ve afişlerin, gazete kupürlerinin karton faaliyetlerinin ve gezilerin kullanılması/tasarlanması/planlanması.
7 Yazılı materyallerin, grafiklerin, model ve numunelerin, büyük ve küçük boy resimlerin, poster ve afişlerin, gazete kupürlerinin karton faaliyetlerinin ve gezilerin kullanılması/tasarlanması/planlanması.
8 Elektronik tahta, telefon, radyo, ses kaseti ve CD, teyp ve müzik seti, fotoğraf makinesi (dijital ve klasik), pikap ve plak, VCD ve DVD lerin tanımları ve kullanımları.
9 Ara sınav
10 Elektronik tahta, telefon, radyo, ses kaseti ve CD, teyp ve müzik seti, fotoğraf makinesi (dijital ve klasik), pikap ve plak, VCD ve DVD lerin tanımları ve kullanımları.
11 Slayt projektörleri ve slayt, tepegöz ve asetatlar, opak projektör, data projeksiyon, film şeritleri ve projektörü, LCD panelin kullanılması/ tasarlanması/ planlanması.
12 Bilgisayar, internet ve televizyonun eğitim ortamlarında kullanılması, bu kullanımlara uygun materyal tasarlanması/geliştirilmesi
13 Hazırlanan materyallere yönelik değerlendirilme.
14 Final Sınavı

Baytekin, Ç., 2011. Öğrenme Öğretme Teknikleri ve Materyal Geliştirme. (3 bs.). Anı Yayıncılık Ankara. * Demirel, Ö., Altun, E., 2009, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. PEGEM yayıncılık, Ankara. * İşman, A., (2005), Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. PEGEM- Sempati Yayınları * Perkmen, S., Tezci, E., 2011, Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Materyal Geliştirme ve Çoklu Ortam Tasarımı, Pegema Yayıncılık, Ankara. * Sever, R., 2010. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Anı Yayıncılık, Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama/Pratik 1 7 7
Proje Hazırlama 4 5 20
Proje Sunma 4 5 20
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 4 5 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 5 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 10 30
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek