GERİ DÖN

Önlisans Programları


Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu - Yönetim ve Organizasyon Bölümü - - İşletme Yönetimi



Program Tanımları

İşletme Yönetimi Bölümü, Atatürk Üniversitesi senatosunca alınan kararla 12.12.1990 kurulan Bayburt Meslek Yüksekokulu bünyesinde, 2006-2007 Eğitim-öğretim yılında İşletme bölümü adı altında öğretime başlamıştır. 2008 yılında Bayburt Üniversitesinin kurulmasıyla beraber 2009-2010 yılından itibaren eğitim- öğretim faaliyetlerini Bayburt Üniversitesi bünyesinde devam ettirmektedir.

Mezuniyet için gereken tüm koşul ve şartları başarıyla tamamlayan öğrenciler, “işletme yönetimi” alanında önlisans derecesi ile mezun olurlar.

Ön Lisans

Öğrenciler Yükseköğretime YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YKS'den aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.

Programımıza kayıt yaptıran öğrenciler, herhangi bir yüksek öğrenim programından mezun iseler veya herhangi bir yüksek öğrenim programında belirli bir süre eğitim almış ancak mezun olamamışlarsa dahi, bu sürece dahil başarılı oldukları derslerden muafiyet talebinde bulunabilirler. Bu bağlamda, transkriptlerini ve ders içeriklerini bir dilekçe ekinde sunarak kayıt olunan dönem içinde ilgili birim öğrenci işlerine teslim etmeleri gerekmektedir.

Orta öğretim yeterlilikleri ve başarı kriterleri kapsamında, iki yıllık bir eğitim-öğretim programını içeren ,nitelikli/kalifiye ve donanımlı insan gücü yetiştirmeyi ilke edinen meslek yüksekokulu programlarını başarı ile tamamlayıp gerekli kredi yükünü tamamlamayı sağlayan öğrenciler Ön Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Programdan mezun olan öğrencilerin : İşletmecilik alanında bir problemi anlaması ve yorumlayabilmesi, bir işletmenin belirli bir alanında çalışabilme yeterliliğinde ve kısmen uzman olması ,kendi yeterliklerinin farkında ve problemin çözümü için ortaya atılacak çözüm yollarını bilmesi beklenir.

Programımız zorunlu, seçmeli, mesleki ve ortak derslerden oluşmaktadır. Programın amacı, İşletme alanında ara eleman yetiştirmektir. Öğrencilere öğrenim süreleri boyunca İşletmecilik ve yönetim alanında bilgi ve beceri kazandırılmaktadır. Programı bitiren öğrencilere Önlisans diploması verilmektedir. Bu bölümün temel amacı, öğrencilerin eğitimsel, psikolojik ve iletişimsel becerilerini oluşturarak ilgili alanlarda uzmanlar yetiştirmektir. Eğitim dönemi süresince edinilen bilgi, beceri ve davranış, alanında çalışma yapabilmek için temel becerileri oluşturur.

İşletme Yönetimi programından başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Kamu kurumlarının ve özel firmaların İşletme ve Yönetim departmanlarında istihdam edilirler.

Önlisans eğitimi sonrasında öğrencilerin ilgili üniversitelerin lisans bölümlerinde eğitimlerine devam etmeleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile mümkündür. DGS ile devam edilebilecek lisans bölümleri: Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Bilişimi, İşletme Öğretmenliği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigorta ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Yönetim Bilgi Sistemleri.

Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında sınavlar dersin niteliğine göre yazılı, sözlü, ödev, proje veya laboratuvar çalışması olarak değerlendirilir. Sınavların değerlendirilmesinde; Ders başına bir ara sınavın başarı notuna katkısı %40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu sınavından (final sınavından) alınan notun başarı notuna katkısı ise yüzde 60'tır. Öğrencilerin kendi gelişimleri için öğrenim gördükleri alanla ilgili araştırma projeleri öğretim üyelerinin danışmanlığında yürütülmektedir. Mazeret sınavı belgelerini bir dilekçe ile birlikte sınavların bitimini takip eden beş iş günü iş günü sonuna kadar birime teslim etmeleri gerekmektedir.

İşletme Yönetimi Bölümünden mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır: İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmak zorunludur. Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur. Programdan başarıyla mezun olma hakkı elde eden öğrenciye 'İşletme Yönetimi' programına dair, ön lisans diploması verilir. Öğrencilerin başarılı bir şekilde mezun olması halinde, eğitim-öğretim süresi boyunca kazandığı yeterliklere dair dersler ve ilgili modüller diploma ekinde gösterilir. İlgili programın öğrencileri, programı başarılı bir şekilde tamamlamadan ayrılmaları halinde, öğrenciye isteği doğrultusunda, eğitim süresince kazanımlarını ve derslerini gösteren bir belge verilir.

Tam Zamanlı

Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi,69000,Merkez/BAYBURT +90(458)211-1152 iletisim@bayburt.edu.tr Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Emine TAŞ, AKTS Koordinatörü Öğr.Gör.Kahraman ARAL

İşletme Yönetimi programında yer alan öğrencilerimiz, iki yıllık öğrenimleri süresince İşletme ve Yönetim alanındaki güncel gelişmeleri inceler. Bu çalışmalarda Bilgisayar Laboratuvarlarından yararlanabilirler. Mezuniyet şartı olan stajlarını T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı Koordinatörlüğünde yürütülen Ulusal Staj Programı kapsamında da yapabilirler . İşletme Yönetimi programından mezun olan öğrenciler, mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde, özel işletmelerin çeşitli departmanlarının yönetici pozisyonunda istihdam edilebilirler.


Program Çıktıları

1 İşletme Yönetimi alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir.
2 İşletme Yönetimi alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
3 İşletme Yönetimine dair temel bilgi teknolojilerini ve paket programları kullanabilirken program dahilindeki dersler, projeler ve ödevlerle ilgili görev/ sorumlulukları yerine getirir.
4 Program dahilinde yetenekleri ölçüsünde uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen problemler için sorumluluk sahibi bir ekip üyesi davranışı sergiler.
5 Eğitim hayatı boyunca kazandığı, bilgi-beceri ve yetkinliklerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilir.
6 Öğrenme ihtiyaçlarına yönelik bir program olması halinde katılımda tereddüt etmez.
7 İşletme Yönetimi alanıyla ilgili edindiği kazanımları ve becerileri düzeyindeki fikirlerini varsa önerilerini yazılı veya sözlü olarak aktarma bcerisine sahip olur.
8 Çalışma arkadaşlarına yardıma yatkındır.
9 Örgüt/Kurum kültürü kapsamında gerekli olan, iş ahlakı ve dahi toplumsal etik değerlere aykırı davranış sergilemez.
10 Zorunlu ve ortak ders kapsamında verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap tarihi konusunda bilgili ve iyi bir Türkçe dilbilgisinin yanında temel düzeyde İngilizce bilgisine sahiptir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP107B2 Türkçe Genel Muhasebe I Zorunlu 3 1 - 5
İP109B2 Türkçe Mıkro Ekonomı Zorunlu 3 - - 5
İP111B2 Türkçe Genel İşletme Zorunlu 3 - - 5
İP113B2 Türkçe Temel Hukuk Zorunlu 2 - - 3
İP115B2 Türkçe Tıcarı Matematık Zorunlu 2 - - 3
İP117B2 Türkçe Araştırma Yöntem ve Teknıklerı Zorunlu 2 - - 3
SO101B2 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2
SO103B2 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 2
SO105B2 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 21 1 0 30
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP108B2 Türkçe Genel Muhasebe II Zorunlu 3 1 - 5
İP110B2 Türkçe Makro Ekonomı Zorunlu 3 - - 4
İP112B2 Türkçe Tıcaret Hukuku Zorunlu 2 - - 3
İP114B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu I Seçmeli 2 - - 8
SMYOSEÇ Türkçe MYO Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 3 - - 3
SO102B2 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2
SO104B2 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 2
SO106B2 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 19 1 0 29
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP201B2 Türkçe Pazarlama İlkelerı Zorunlu 3 - - 5
İP203B2 Türkçe Yönetım ve Organızasyon Zorunlu 3 - - 5
İP205B2 Türkçe Bılgısayarlı Muhasebe Zorunlu 2 1 - 4
İP207B2 Türkçe Malıyet Muhasebesı Zorunlu 2 1 - 4
İP209B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu II Seçmeli 3 - - 3
İP211B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu III Seçmeli 3 - - 8
ÜSD Türkçe Ünıversıte Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 2 - - 2
Toplam 18 2 0 31
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP202B2 Türkçe İnsan Kaynakları Yönetımı Zorunlu 4 - - 4
İP204B2 Türkçe Üretım Yönetımı Zorunlu 3 1 - 4
İP206B2 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku Zorunlu 2 - - 2
İP208B2 Türkçe Yönetım Muhasebesı Zorunlu 2 1 - 4
İP210B2 Türkçe Tıcarı Belgeler Zorunlu 2 - - 2
İP212B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu IV Seçmeli 2 - - 3
İP214B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu V Seçmeli 2 - - 3
İPSTAJB2 Türkçe Staj Zorunlu - 2 - 8
Toplam 17 4 0 30
İP114B2 - Seçmeli Ders Grubu I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP114.1B2 Türkçe İstatıstık Seçmeli 2 - - 4
İP114.2B2 Türkçe Halkla İlışkıler Seçmeli 2 - - 4
SMYOSEÇ - MYO Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
MS1601.1B2 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojısı Seçmeli 2 1 - 3
MS1603.3B2 Türkçe Proje Hazırlama Seçmeli 2 1 - 3
MS1608.3B2 Türkçe Karıyer Gelıştırme ve Planlama Seçmeli 3 - - 3
MS1610.2B2 Türkçe İletışım Seçmeli 3 - - 3
MS1612.1B Türkçe Beslenme ve Dıyet Seçmeli 3 - - 3
İP209B2 - Seçmeli Ders Grubu II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP209.1B2 Türkçe Gırışımcılık Seçmeli 3 - - 3
İP211B2 - Seçmeli Ders Grubu III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP211.1B2 Türkçe Vergı Hukuku Seçmeli 3 - - 4
İP211.2B2 Türkçe Fınansal Yönetım Seçmeli 3 - - 4
ÜSD - Üniversite Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ÜS0101.3B2 Türkçe Çevre ve Toplum (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.1B3 Türkçe Tarıhı Yapılar (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.2B3 Türkçe Gıda Güvenlığı (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.3B3 Türkçe Popüler Bılım (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0104.2 Türkçe Stratejık Yönetım Uygulamaları (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0201.8 Türkçe Temel Ekonomı (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0201.9 Türkçe Güncel İktısadı Konular (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0202.4 Türkçe Bıreysel Yatırımcılık (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0202.5 Türkçe Karıyer Planlama (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0204.3 Türkçe Vergıye Gırış (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0206.1 Türkçe Kent ve Çevre Hakları (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0305.2 Türkçe Akademık Türkçe (Eğıtım Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0501.4 Türkçe Türk Kültür Tarıhı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0502.2 Türkçe Metın İncelemesı/Roman ve Hıkaye Teorısı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0503.2 Türkçe Sosyal Hareketler (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.12 Türkçe Herkes İçın Spor (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.13 Türkçe Basketbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.14 Türkçe Futbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.15 Türkçe Dart (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.16 Türkçe Bısıklet (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.17 Türkçe Gönüllülük Çalışması (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 1 2 - 2
ÜS0901.02 Türkçe Organık Tarım Uygulamaları (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0902.02 Türkçe Lıderlık ve Motıvasyon (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1001.1B Türkçe Renklerın Dılı (Sanat ve Tasarım Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1202.2B2 Türkçe Temel Halk Sağlığı (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1202.3B2 Türkçe İlk Yardımda Temel Uygulamalar (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1207.2B Türkçe Dıjıtal Sağlık (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.1B2 Türkçe İletışım (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.2B2 Türkçe Gırışımcılık (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1302.2B Türkçe İş Hukuku(Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1401.1B2 Türkçe Kışısel Gelışım ve Motıvasyon (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1402.1B3 Türkçe Evcıl Hayvan Yetıştırıcılığı ve Hayvan Hakları (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1404B Türkçe Doğa Koruma (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1405.B2 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1501.1B2 Türkçe İnsan Hakları Hukuku (Adalet MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1603.2B2 Türkçe Para ve Banka (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1604.2B2 Türkçe Ekonomı Okuryazarlığı (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1610.3B Türkçe Reklamcılık (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1612.1B Türkçe Caterıng (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1701.2B3 Türkçe Algorıtma ve Programlama Mantığı (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1702.2B3 Türkçe Elektrık Enerjısının Tarıhı (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1702.3B3 Türkçe Matematık ve Yaşam (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1704.1B2 Türkçe Halkla İlışkıler (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1713.2B Türkçe Sosyal Medya Okumaları (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
İP212B2 - Seçmeli Ders Grubu IV
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP212.1B2 Türkçe E-Tıcaret Seçmeli 2 - - 3
İP214B2 - Seçmeli Ders Grubu V
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İP214.1B2 Türkçe Müşterı İlışkılerı Yönetımı Seçmeli 2 - - 3