GERİ DÖN

Önlisans Programları


Aydıntepe Meslek Yüksekokulu - Gıda İşleme Bölümü - - Gıda Teknolojisi



Program Tanımları

Gıda İşleme Bölümü'nde, 2015 yılında açılan Gıda Teknolojisi programı bulunmaktadır.

Mezunlar "Gıda Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.

Lise veya dengi okul diploması -Yurt genelinde düzenlenen yüksek öğrenime geçiş sınavı (YGS) ile veya sınavsız olarak meslek liselerinin ilgili bölümlerinden

Öğrenciler daha önceki öğrenim görmüş olduğu yükseköğretim kurumunda aldığı derslerden AKTS/Kredi ve ders içerikleri tutan derslere muafiyet verilmektedir. Yine bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersi için güz dönemi başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu dersten kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınava girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf sayılırlar.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlamış olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Gıda Teknolojisi Programın amacı, gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” ünvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir.

Gıda İşleme Bölümü mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) tekniker olarak çalışabilmektedirler.

Bölümümüz mezunları, ÖSYM'nin yaptığı DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile, üniversitelerin Ziraat Fakültesi bazı bölümlerine, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Kimya ve Tarımsal Biyoteknolojisi Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC notu şartlı başarılı notdur. Öğrencinin DC aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Gıda İşleme Bölümünden ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

Tam Zamanlı

Program Koordinatörü: Doç. Dr. Volkan GÜL, Bayburt Üniversitesi, Aydıntepe Meslek Yüksekokulu, Bayburt/Aydıntepe, tel: 0458 311 44 26, fax: 0458 311 44 66

Gıda Teknolojisi Programı, teorik bilginin yanısıra uygulamalı eğitim de vermektedir. Derslerin uygulamaları, Gıda Mühendisliği bünyesinde bulunan ve gerekli alet, ekipman ve sarf malzemelri ile donanımlı laboratuvarlarda yürütülmektedir.


Program Çıktıları

1 Matematik, fen ve temel gıda bilimleri konusunda mesleki yeterliliği sağlayacak bilgi seviyesine sahip olma
2 Gıda Kodeksi ve Standarlarına uygun olarak, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak, gıda güvenliği, ekonomisi ve verimliliği değerlendirerek gıda proseslerinin dizaynı için yeterli bilgiye sahip olmak
3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama
4 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olmak
5 Gıda endüstrisinin ihtiyaç ve mevcut problemlerinin takip ederek, ülkenin öz kaynaklarından güvenli, kaliteli ve ekonomik ürünler elde etmek için yeni teknolojiler geliştirmek ve bunu ilgili kurum ve sektörle paylaşmak

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AY101B2 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2
AY103B2 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 2
AY105B2 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 2 - - 2
GT107B2 Türkçe Gıdalarda Temel İşlemler I Zorunlu 3 - - 4
GT109B2 Türkçe Genel Mıkrobıyolojı Zorunlu 2 1 - 4
GT111B2 Türkçe Matematık Zorunlu 3 - - 4
GT113B2 Türkçe Genel Kımya I Zorunlu 3 - - 4
GT115B2 Türkçe Gıda Kımyası I Zorunlu 2 - - 4
GT117B2 Türkçe Beslenme ve Dıyetetık Zorunlu 2 - - 4
Toplam 21 1 0 30
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AY102B2 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2
AY104B2 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 2
AY106B2 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 - - 2
AYMYOSEÇ Türkçe MYO Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 2 - - 3
GT108B2 Türkçe Bılışım Teknolojılerı Zorunlu 2 - - 3
GT110B2 Türkçe Gıdalarda Temel İşlemler II Zorunlu 3 - - 4
GT112B2 Türkçe Gıda Mıkrobıyolojı Zorunlu 2 1 - 3
GT114B2 Türkçe Laboratuvar Teknığı Zorunlu 2 1 - 3
GT116B2 Türkçe Genel Kımya II Zorunlu 3 - - 5
GT118B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu I Seçmeli 2 - - 3
Toplam 22 2 0 30
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT201B2 Türkçe Et ve Ürünlerı Teknolojısı I Zorunlu 2 1 - 5
GT203B2 Türkçe Meyve ve Sebze Teknolojısı Zorunlu 2 1 - 4
GT205B2 Türkçe Süt Teknolojısı I Zorunlu 2 1 - 4
GT207B2 Türkçe Tahıl Teknolojısı Zorunlu 2 1 - 4
GT209B2 Türkçe Gıda Bıyoteknolojısı Zorunlu 3 - - 3
GT211B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu II Seçmeli 3 - - 4
ÜSD Türkçe Ünıversıte Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 2 - - 2
Toplam 16 4 0 26
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT202B2 Türkçe Et ve Ürünlerı Teknolojısı II Zorunlu 2 1 - 5
GT204B2 Türkçe Meyve ve Sebze Teknolojısı II Zorunlu 2 1 - 3
GT206B2 Türkçe Süt Teknolojısı II Zorunlu 2 1 - 3
GT208B2 Türkçe Tahıl Teknolojısı II Zorunlu 2 1 - 3
GT210B2 Türkçe Seçmelı Ders Grubu III Seçmeli 2 - - 2
GTSTAJB2 Türkçe Staj Zorunlu - 4 - 8
Toplam 10 8 0 24
AYMYOSEÇ - MYO Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
MS1301.3B2 Türkçe Bılımsel Proje Hazırlama Teknıklerı Seçmeli 2 - - 3
GT118B2 - Seçmeli Ders Grubu I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT118.1B2 Türkçe Gıda Katkı Maddelerı Seçmeli 2 - - 3
GT211B2 - Seçmeli Ders Grubu II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT211.1B2 Türkçe Apıterapı Seçmeli 3 - - 4
GT211.4B2 Türkçe Hıjyen ve Sanıtasyon Seçmeli 3 - - 4
GT211.5B2 Türkçe Organık Gıda ve Tarım Seçmeli 3 - - 4
ÜSD - Üniversite Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ÜS0102.1B3 Türkçe Meşrubat Üretım Teknolojısı (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0305.1 Türkçe Metın İncelemesı/Roman ve Hıkaye Teorısı (Bayburt Eğıtım Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0401.21 Türkçe Anadoluda Tasavvuf (İlahıyat Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0401.23 Türkçe İslam İnanç Sıstemı (İlahıyat Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0401.24 Türkçe İkı Temel Kaynak: Kur'an ve Hadıs (İlahıyat Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0501.3 Türkçe Osmanlı Türkçesıne Gırış (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0602.2 Türkçe Lıderlık ve Motıvasyon (Sağlık Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.01 Türkçe Beden Eğıtımı ve Sporda Faır-Play Eğıtımı Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.11 Türkçe Sporda Toplam Kalıte Yönetımı Seçmeli 2 - - 2
ÜS0903.1 Türkçe Tehlıkelı Atık Yönetımı (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1207.3B Türkçe Dünden Bugüne Tedavıde Alternatıf Yaklaşımlar (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.1B2 Türkçe İletışım (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.2B2 Türkçe Gırışımcılık (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1302.2B Türkçe İş Hukuku(Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1304.1B Türkçe Meslek Etığı Seçmeli 2 - - 2
ÜS1612.2B Türkçe Gıda Teknolojısı Seçmeli 2 - - 2
ÜS1705.2B2 Türkçe İş Hayatında İş Sağlığı ve Güvenlığı (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
GT210B2 - Seçmeli Ders Grubu III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT210.1B2 Türkçe Bıtkısel Yağ Teknolojısı Seçmeli 2 - - 2
GT210.2B2 Türkçe Özel Gıdalar Seçmeli 2 - - 2
GT210.3B2 Türkçe İçecek Teknolojısı Seçmeli 2 - - 2
GT210.4B2 Türkçe Gıda Ambalajlama İlkelerı Seçmeli 2 - - 2