Gıda İşleme Bölümü'nde, 2015 yılında açılan Gıda Teknolojisi programı bulunmaktadır.
Mezunlar "Gıda Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.
Lise veya dengi okul diploması -Yurt genelinde düzenlenen yüksek öğrenime geçiş sınavı (YGS) ile veya sınavsız olarak meslek liselerinin ilgili bölümlerinden
Öğrenciler daha önceki öğrenim görmüş olduğu yükseköğretim kurumunda aldığı derslerden AKTS/Kredi ve ders içerikleri tutan derslere muafiyet verilmektedir. Yine bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersi için güz dönemi başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu dersten kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınava girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf sayılırlar.
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlamış olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Gıda Teknolojisi Programın amacı, gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” ünvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir.
Gıda İşleme Bölümü mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) tekniker olarak çalışabilmektedirler.
Bölümümüz mezunları, ÖSYM'nin yaptığı DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile, üniversitelerin Ziraat Fakültesi bazı bölümlerine, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Kimya ve Tarımsal Biyoteknolojisi Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC notu şartlı başarılı notdur. Öğrencinin DC aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Gıda İşleme Bölümünden ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Tam Zamanlı
Program Koordinatörü: Doç. Dr. Volkan GÜL, Bayburt Üniversitesi, Aydıntepe Meslek Yüksekokulu, Bayburt/Aydıntepe, tel: 0458 311 44 26, fax: 0458 311 44 66
Gıda Teknolojisi Programı, teorik bilginin yanısıra uygulamalı eğitim de vermektedir. Derslerin uygulamaları, Gıda Mühendisliği bünyesinde bulunan ve gerekli alet, ekipman ve sarf malzemelri ile donanımlı laboratuvarlarda yürütülmektedir.
1 | Matematik, fen ve temel gıda bilimleri konusunda mesleki yeterliliği sağlayacak bilgi seviyesine sahip olma |
2 | Gıda Kodeksi ve Standarlarına uygun olarak, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak, gıda güvenliği, ekonomisi ve verimliliği değerlendirerek gıda proseslerinin dizaynı için yeterli bilgiye sahip olmak |
3 | Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama |
4 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olmak |
5 | Gıda endüstrisinin ihtiyaç ve mevcut problemlerinin takip ederek, ülkenin öz kaynaklarından güvenli, kaliteli ve ekonomik ürünler elde etmek için yeni teknolojiler geliştirmek ve bunu ilgili kurum ve sektörle paylaşmak |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AY101B2 | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
AY103B2 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
AY105B2 | Türkçe | Yabancı Dıl I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
GT107B2 | Türkçe | Gıdalarda Temel İşlemler I | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
GT109B2 | Türkçe | Genel Mıkrobıyolojı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
GT111B2 | Türkçe | Matematık | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
GT113B2 | Türkçe | Genel Kımya I | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
GT115B2 | Türkçe | Gıda Kımyası I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
GT117B2 | Türkçe | Beslenme ve Dıyetetık | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
Toplam | 21 | 1 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AY102B2 | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
AY104B2 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
AY106B2 | Türkçe | Yabancı Dıl II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
AYMYOSEÇ | Türkçe | MYO Seçmelı Dersler Grubu | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
GT108B2 | Türkçe | Bılışım Teknolojılerı | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
GT110B2 | Türkçe | Gıdalarda Temel İşlemler II | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
GT112B2 | Türkçe | Gıda Mıkrobıyolojı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GT114B2 | Türkçe | Laboratuvar Teknığı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GT116B2 | Türkçe | Genel Kımya II | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GT118B2 | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu I | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
Toplam | 22 | 2 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GT201B2 | Türkçe | Et ve Ürünlerı Teknolojısı I | Zorunlu | 2 | 1 | - | 5 | |
GT203B2 | Türkçe | Meyve ve Sebze Teknolojısı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
GT205B2 | Türkçe | Süt Teknolojısı I | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
GT207B2 | Türkçe | Tahıl Teknolojısı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
GT209B2 | Türkçe | Gıda Bıyoteknolojısı | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
GT211B2 | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu II | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ÜSD | Türkçe | Ünıversıte Seçmelı Dersler Grubu | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 16 | 4 | 0 | 26 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GT202B2 | Türkçe | Et ve Ürünlerı Teknolojısı II | Zorunlu | 2 | 1 | - | 5 | |
GT204B2 | Türkçe | Meyve ve Sebze Teknolojısı II | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GT206B2 | Türkçe | Süt Teknolojısı II | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GT208B2 | Türkçe | Tahıl Teknolojısı II | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GT210B2 | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu III | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
GTSTAJB2 | Türkçe | Staj | Zorunlu | - | 4 | - | 8 | |
Toplam | 10 | 8 | 0 | 24 | ||||
AYMYOSEÇ - MYO Seçmeli Dersler Grubu | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
MS1301.3B2 | Türkçe | Bılımsel Proje Hazırlama Teknıklerı | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
GT118B2 - Seçmeli Ders Grubu I | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GT118.1B2 | Türkçe | Gıda Katkı Maddelerı | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
GT211B2 - Seçmeli Ders Grubu II | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GT211.1B2 | Türkçe | Apıterapı | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
GT211.4B2 | Türkçe | Hıjyen ve Sanıtasyon | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
GT211.5B2 | Türkçe | Organık Gıda ve Tarım | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ÜSD - Üniversite Seçmeli Dersler Grubu | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ÜS0102.1B3 | Türkçe | Meşrubat Üretım Teknolojısı (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0305.1 | Türkçe | Metın İncelemesı/Roman ve Hıkaye Teorısı (Bayburt Eğıtım Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0401.21 | Türkçe | Anadoluda Tasavvuf (İlahıyat Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0401.23 | Türkçe | İslam İnanç Sıstemı (İlahıyat Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0401.24 | Türkçe | İkı Temel Kaynak: Kur'an ve Hadıs (İlahıyat Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0501.3 | Türkçe | Osmanlı Türkçesıne Gırış (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0602.2 | Türkçe | Lıderlık ve Motıvasyon (Sağlık Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.01 | Türkçe | Beden Eğıtımı ve Sporda Faır-Play Eğıtımı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.11 | Türkçe | Sporda Toplam Kalıte Yönetımı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0903.1 | Türkçe | Tehlıkelı Atık Yönetımı (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1207.3B | Türkçe | Dünden Bugüne Tedavıde Alternatıf Yaklaşımlar (Sağlık Hızmetlerı MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1301.1B2 | Türkçe | İletışım (Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1301.2B2 | Türkçe | Gırışımcılık (Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1302.2B | Türkçe | İş Hukuku(Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1304.1B | Türkçe | Meslek Etığı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1612.2B | Türkçe | Gıda Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1705.2B2 | Türkçe | İş Hayatında İş Sağlığı ve Güvenlığı (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
GT210B2 - Seçmeli Ders Grubu III | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GT210.1B2 | Türkçe | Bıtkısel Yağ Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
GT210.2B2 | Türkçe | Özel Gıdalar | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
GT210.3B2 | Türkçe | İçecek Teknolojısı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
GT210.4B2 | Türkçe | Gıda Ambalajlama İlkelerı | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |