GERİ DÖN

Önlisans Programları


Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu - Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü - - Aşçılık



Program Tanımları

Bölümümüz 2018 yılında açılmış olup ilk öğrencilerini 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde alarak eğitime başlamıştır.

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Aşçılık” alanında Ön lisans derecesi ile mezun olurlar.

Ön Lisans

Adayların lise veya dengi okul mezunu olması ve YKS sınavından yeterli puan alması gerekmektedir.

Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bayburt Üniversitesi’nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Bu nedenle Üniversitemizde bir önceki öğrenimde tanınması amacıyla sadece Yabancı dil muafiyet sınavları yapılmaktadır.

Programda mevcut olan 120 AKTS’lik dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma notu elde edilmelidir. Ayrıca 30 günlük staj tamamlanmış olması gerekmektedir.

Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk ve Dünya mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda hizmet sektöründe yer alabilen, ekip çalışmasına uygun, hijyen sanitayon kurallarnı uygulayabilen, meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip, nitelikli, mutfak şefleri yetiştirmektir. İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına temelden ileriye doğru mutfak sanatına dair inceliklerin öğretilmesinin yanı sıra seçmeli dersler ile kendi ilgi alanına uygun konular hakkında bilgi edinmesi amaçlanmaktadır. Bunların sağlanabilmesi için Kesme Doğrama Teknikleri, Pişirme Yöntemleri, Türk ve Dünya Mutfağı, Pastacılık, Yöresel Mutfak, Yemek Süsleme, Menü planlama, gibi zorunlu dersler ile Girişimcilik, Kariyer Planlama, Bilişim Teknolojileri gibi seçmeli dersler müfredatta yer almaktadır. Mutfak uygulama dersleri aşçı üniforması ve araç gereçleri ile gerçekleştirilmektedir.

Mezunlar turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketlerinin yanısıra kamu kurum ve kuruluşlarında isdihdam edilebilmektedir.

Üst Derece Programlarına geçiş ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS (Dikey Geçiş Sınavı) başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar.

Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Zemin kat. Bölüm başkanı: Özlem YILMAZ, 0458 211 11 53 - 2411 AKTS/DS Koordinatörü Özlem Yılmaz

Bölümümüzün teorik dersleri 60 kişi kapasiteli bilgisayar ve projeksiyona sahip sınıflarda, uygulama dersleri ise uygulama mutfağında gerçekleştirilmektedir. Bölümümüz öğrencileri bilgisayar laboratuvarından ve üniversite kütüphanesinden faydalanabilmektedir. Ayrıca çeşitli etkinliklerin yapılabildiği konferans salonu bulunmaktadır.


Program Çıktıları

1 Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum, süsleme ve servis, malzeme tedarik ve stok güncellemeleri gibi konularda bilgi sahibi olduğu için kurum beslenmesinde, mutfak yönetim uygulamalarında yer alma becerisi
2 Ekip halinde veya bağımsız olarak çalışabilme, insiyatif alabilme
3 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmanın yanısıra, mesleki etik ve sorumluluk bilinci
4 Turizm alanındaki başlıca kavramları ve ilkeleri temel düzeyde ifade edebilme
5 Beslenmenin temel ilkeleri ve gıda saklama koşulları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olma
6 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirebilme
7 Sahip olduğu bilgi, tecrübe ve temel becerilerini, müşteri ve çalışma arkadaşları ile Türk Dili, Yabancı Dil gibi aldığı temel dersler yardımıyla yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak etkin iletişim kurabilme.
8 Türk ve Dünya mutfağına ait yemekleri uygun hazırlama teknikleri ile sunabilme
9 Toplu Beslenme sistemlerinin gerektirdiği hiyen ve sanitasyon (mutfak ve personel) kurallarını uygulayabilme
10 Alanı ile ilgili yasal düzenlemeleri, gıda mevzuatı ve mesleki standartları takip edebilme ve uygulayabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ107B Türkçe Menü Planlama Zorunlu 3 - - 4
AŞ109B Türkçe Beslenmenın Temel İlkelerı Zorunlu 3 - - 4
AŞ111B Türkçe Gastronomı ve Yıyecek Tarıhı Zorunlu 3 - - 4
AŞ113B Türkçe Pışırme Yöntemlerı I Zorunlu 1 2 - 5
AŞ115B Türkçe Kesme Doğrama Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 4
AŞ117B Türkçe Genel Turızm Zorunlu 3 - - 3
SO101B Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2
SO103B Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 2
SO105B Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 20 4 0 30
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ108B Türkçe Pışırme Yöntemlerı II Zorunlu 1 2 - 5
AŞ110B Türkçe Restoran İşletmecılığı Zorunlu 3 - - 5
AŞ112B Türkçe Protokol ve Görgü Kuralları Zorunlu 3 - - 4
AŞ114B Türkçe Seçmelı Ders Grubu I Seçmeli 2 1 - 3
AŞ116B Türkçe Seçmelı Ders Grubu II Seçmeli 3 - - 4
SMYOSEÇ Türkçe MYO Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 3 - - 3
SO102B Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2
SO104B Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 2
SO106B Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 21 3 0 30
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ201B Türkçe Yıyecek İçecek Servısı I Zorunlu 2 2 - 5
AŞ203B Türkçe Dünya Mutfak Uygulamaları ve Teknıklerı I Zorunlu 2 2 - 5
AŞ205B Türkçe Pasta Tatlı Üretım Teknıklerı Zorunlu 1 3 - 4
AŞ207B Türkçe Gıda Saklama Teknıklerı Zorunlu 2 1 - 4
AŞ209B Türkçe Gastronomı Turızmı Zorunlu 3 - - 4
AŞ211B Türkçe Seçmelı Ders Grubu III Seçmeli 3 - - 6
ÜSD Türkçe Ünıversıte Seçmelı Dersler Grubu Seçmeli 2 - - 2
Toplam 15 8 0 30
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ202B Türkçe Yıyecek İçecek Servısı II Zorunlu 2 2 - 5
AŞ204B Türkçe Dünya Mutfakları Uygulamaları ve Teknıklerı II Zorunlu 2 2 - 5
AŞ206B Türkçe Türk Mutfak Uygulamaları ve Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 3
AŞ208B Türkçe Yemek Süsleme Sanatı Zorunlu 1 2 - 3
AŞ210B Türkçe Seçmelı Ders Grubu IV Seçmeli 2 1 - 6
AŞSTJB Türkçe Staj Zorunlu - 2 - 8
Toplam 8 11 0 30
AŞ114B - Seçmeli Ders Grubu I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ114.1B Türkçe İşçı Sağlığı ve İş Güvenlığı Seçmeli 2 1 - 3
AŞ114.2B Türkçe Yemek Tarıflerı Seçmeli 2 1 - 3
AŞ116B - Seçmeli Ders Grubu II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ116.1B Türkçe Gıda Mevzuatı ve Kalıte Yönetımı Seçmeli 3 - - 4
AŞ116.2B Türkçe Yıyecek İçecek Malıyet Kontrolü Seçmeli 3 - - 4
SMYOSEÇ - MYO Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
MS1601.1B2 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojısı Seçmeli 2 1 - 3
MS1603.3B2 Türkçe Proje Hazırlama Seçmeli 2 1 - 3
MS1604.1B2 Türkçe Gırışımcılık Seçmeli 3 - - 3
MS1607.2 Türkçe Halter Seçmeli 1 2 - 3
MS1608.3B2 Türkçe Karıyer Gelıştırme ve Planlama Seçmeli 3 - - 3
MS1610.2B2 Türkçe İletışım Seçmeli 3 - - 3
MS1612.1B Türkçe Beslenme ve Dıyet Seçmeli 3 - - 3
AŞ211B - Seçmeli Ders Grubu III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ211.1B Türkçe Gıda Hıjyenı Seçmeli 3 - - 3
AŞ211.2B Türkçe Hızmet Pazarlaması Seçmeli 3 - - 3
AŞ211.3B Türkçe Mutfak Ekıpmanları Seçmeli 3 - - 3
AŞ211.4B Türkçe Aromatık Otlar, Baharatlar ve Karışımlar Seçmeli 3 - - 3
ÜSD - Üniversite Seçmeli Dersler Grubu
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ÜS0101.3B2 Türkçe Çevre ve Toplum (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.1B3 Türkçe Tarıhı Yapılar (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.2B3 Türkçe Gıda Güvenlığı (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0103.3B3 Türkçe Popüler Bılım (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0104.2 Türkçe Stratejık Yönetım Uygulamaları (Mühendıslık Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0201.8 Türkçe Temel Ekonomı (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0201.9 Türkçe Güncel İktısadı Konular (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0202.4 Türkçe Bıreysel Yatırımcılık (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0202.5 Türkçe Karıyer Planlama (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0204.3 Türkçe Vergıye Gırış (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0206.1 Türkçe Kent ve Çevre Hakları (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0305.2 Türkçe Akademık Türkçe (Eğıtım Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0501.4 Türkçe Türk Kültür Tarıhı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0502.2 Türkçe Metın İncelemesı/Roman ve Hıkaye Teorısı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0503.2 Türkçe Sosyal Hareketler (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.12 Türkçe Herkes İçın Spor (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.13 Türkçe Basketbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.14 Türkçe Futbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.15 Türkçe Dart (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.16 Türkçe Bısıklet (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0701.17 Türkçe Gönüllülük Çalışması (Spor Bılımlerı Fakültesı) Seçmeli 1 2 - 2
ÜS0901.02 Türkçe Organık Tarım Uygulamaları (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS0902.02 Türkçe Lıderlık ve Motıvasyon (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1001.1B Türkçe Renklerın Dılı (Sanat ve Tasarım Fakültesı) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1202.2B2 Türkçe Temel Halk Sağlığı (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1202.3B2 Türkçe İlk Yardımda Temel Uygulamalar (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1207.2B Türkçe Dıjıtal Sağlık (Sağlık Hızmetlerı MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.1B2 Türkçe İletışım (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1301.2B2 Türkçe Gırışımcılık (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1302.2B Türkçe İş Hukuku(Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1401.1B2 Türkçe Kışısel Gelışım ve Motıvasyon (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1402.1B3 Türkçe Evcıl Hayvan Yetıştırıcılığı ve Hayvan Hakları (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1404B Türkçe Doğa Koruma (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1405.B2 Türkçe İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku (Demırözü MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1501.1B2 Türkçe İnsan Hakları Hukuku (Adalet MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1603.2B2 Türkçe Para ve Banka (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1604.2B2 Türkçe Ekonomı Okuryazarlığı (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1608.2B2 Türkçe Uygulamalı Dış Tıcaret (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli - - - 2
ÜS1610.3B Türkçe Reklamcılık (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1612.1B Türkçe Caterıng (Sosyal Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1701.2B3 Türkçe Algorıtma ve Programlama Mantığı (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1702.2B3 Türkçe Elektrık Enerjısının Tarıhı (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1702.3B3 Türkçe Matematık ve Yaşam (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1704.1B2 Türkçe Halkla İlışkıler (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
ÜS1713.2B Türkçe Sosyal Medya Okumaları (Teknık Bılımler MYO) Seçmeli 2 - - 2
AŞ210B - Seçmeli Ders Grubu IV
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AŞ210.1B Türkçe Yöresel Mutfak Seçmeli 2 1 - 3
AŞ210.2B Türkçe Soğuk Mutfak Seçmeli 2 1 - 3
AŞ210.3B Türkçe Osmanlı Saray Mutfağı Seçmeli 2 1 - 3
AŞ210.4B Türkçe Vejetaryen Mutfağı Seçmeli 2 1 - 3