Bölümümüz 2018 yılında açılmış olup ilk öğrencilerini 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde alarak eğitime başlamıştır.
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Aşçılık” alanında Ön lisans derecesi ile mezun olurlar.
Ön Lisans
Adayların lise veya dengi okul mezunu olması ve YKS sınavından yeterli puan alması gerekmektedir.
Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bayburt Üniversitesi’nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Bu nedenle Üniversitemizde bir önceki öğrenimde tanınması amacıyla sadece Yabancı dil muafiyet sınavları yapılmaktadır.
Programda mevcut olan 120 AKTS’lik dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma notu elde edilmelidir. Ayrıca 30 günlük staj tamamlanmış olması gerekmektedir.
Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk ve Dünya mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda hizmet sektöründe yer alabilen, ekip çalışmasına uygun, hijyen sanitayon kurallarnı uygulayabilen, meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip, nitelikli, mutfak şefleri yetiştirmektir. İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına temelden ileriye doğru mutfak sanatına dair inceliklerin öğretilmesinin yanı sıra seçmeli dersler ile kendi ilgi alanına uygun konular hakkında bilgi edinmesi amaçlanmaktadır. Bunların sağlanabilmesi için Kesme Doğrama Teknikleri, Pişirme Yöntemleri, Türk ve Dünya Mutfağı, Pastacılık, Yöresel Mutfak, Yemek Süsleme, Menü planlama, gibi zorunlu dersler ile Girişimcilik, Kariyer Planlama, Bilişim Teknolojileri gibi seçmeli dersler müfredatta yer almaktadır. Mutfak uygulama dersleri aşçı üniforması ve araç gereçleri ile gerçekleştirilmektedir.
Mezunlar turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketlerinin yanısıra kamu kurum ve kuruluşlarında isdihdam edilebilmektedir.
Üst Derece Programlarına geçiş ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS (Dikey Geçiş Sınavı) başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar.
Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Zemin kat. Bölüm başkanı: Özlem YILMAZ, 0458 211 11 53 - 2411 AKTS/DS Koordinatörü Özlem Yılmaz
Bölümümüzün teorik dersleri 60 kişi kapasiteli bilgisayar ve projeksiyona sahip sınıflarda, uygulama dersleri ise uygulama mutfağında gerçekleştirilmektedir. Bölümümüz öğrencileri bilgisayar laboratuvarından ve üniversite kütüphanesinden faydalanabilmektedir. Ayrıca çeşitli etkinliklerin yapılabildiği konferans salonu bulunmaktadır.
1 | Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum, süsleme ve servis, malzeme tedarik ve stok güncellemeleri gibi konularda bilgi sahibi olduğu için kurum beslenmesinde, mutfak yönetim uygulamalarında yer alma becerisi |
2 | Ekip halinde veya bağımsız olarak çalışabilme, insiyatif alabilme |
3 | Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmanın yanısıra, mesleki etik ve sorumluluk bilinci |
4 | Turizm alanındaki başlıca kavramları ve ilkeleri temel düzeyde ifade edebilme |
5 | Beslenmenin temel ilkeleri ve gıda saklama koşulları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olma |
6 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirebilme |
7 | Sahip olduğu bilgi, tecrübe ve temel becerilerini, müşteri ve çalışma arkadaşları ile Türk Dili, Yabancı Dil gibi aldığı temel dersler yardımıyla yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak etkin iletişim kurabilme. |
8 | Türk ve Dünya mutfağına ait yemekleri uygun hazırlama teknikleri ile sunabilme |
9 | Toplu Beslenme sistemlerinin gerektirdiği hiyen ve sanitasyon (mutfak ve personel) kurallarını uygulayabilme |
10 | Alanı ile ilgili yasal düzenlemeleri, gıda mevzuatı ve mesleki standartları takip edebilme ve uygulayabilme |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ107B | Türkçe | Menü Planlama | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
AŞ109B | Türkçe | Beslenmenın Temel İlkelerı | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
AŞ111B | Türkçe | Gastronomı ve Yıyecek Tarıhı | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
AŞ113B | Türkçe | Pışırme Yöntemlerı I | Zorunlu | 1 | 2 | - | 5 | |
AŞ115B | Türkçe | Kesme Doğrama Teknıklerı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 4 | |
AŞ117B | Türkçe | Genel Turızm | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
SO101B | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SO103B | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SO105B | Türkçe | Yabancı Dıl I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 4 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ108B | Türkçe | Pışırme Yöntemlerı II | Zorunlu | 1 | 2 | - | 5 | |
AŞ110B | Türkçe | Restoran İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
AŞ112B | Türkçe | Protokol ve Görgü Kuralları | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
AŞ114B | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu I | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ116B | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu II | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SMYOSEÇ | Türkçe | MYO Seçmelı Dersler Grubu | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
SO102B | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SO104B | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SO106B | Türkçe | Yabancı Dıl II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 21 | 3 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ201B | Türkçe | Yıyecek İçecek Servısı I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
AŞ203B | Türkçe | Dünya Mutfak Uygulamaları ve Teknıklerı I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
AŞ205B | Türkçe | Pasta Tatlı Üretım Teknıklerı | Zorunlu | 1 | 3 | - | 4 | |
AŞ207B | Türkçe | Gıda Saklama Teknıklerı | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
AŞ209B | Türkçe | Gastronomı Turızmı | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
AŞ211B | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu III | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
ÜSD | Türkçe | Ünıversıte Seçmelı Dersler Grubu | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 8 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ202B | Türkçe | Yıyecek İçecek Servısı II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
AŞ204B | Türkçe | Dünya Mutfakları Uygulamaları ve Teknıklerı II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
AŞ206B | Türkçe | Türk Mutfak Uygulamaları ve Teknıklerı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | |
AŞ208B | Türkçe | Yemek Süsleme Sanatı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | |
AŞ210B | Türkçe | Seçmelı Ders Grubu IV | Seçmeli | 2 | 1 | - | 6 | |
AŞSTJB | Türkçe | Staj | Zorunlu | - | 2 | - | 8 | |
Toplam | 8 | 11 | 0 | 30 | ||||
AŞ114B - Seçmeli Ders Grubu I | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ114.1B | Türkçe | İşçı Sağlığı ve İş Güvenlığı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ114.2B | Türkçe | Yemek Tarıflerı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ116B - Seçmeli Ders Grubu II | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ116.1B | Türkçe | Gıda Mevzuatı ve Kalıte Yönetımı | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
AŞ116.2B | Türkçe | Yıyecek İçecek Malıyet Kontrolü | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SMYOSEÇ - MYO Seçmeli Dersler Grubu | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
MS1601.1B2 | Türkçe | Bılgı ve İletışım Teknolojısı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
MS1603.3B2 | Türkçe | Proje Hazırlama | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
MS1604.1B2 | Türkçe | Gırışımcılık | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
MS1607.2 | Türkçe | Halter | Seçmeli | 1 | 2 | - | 3 | |
MS1608.3B2 | Türkçe | Karıyer Gelıştırme ve Planlama | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
MS1610.2B2 | Türkçe | İletışım | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
MS1612.1B | Türkçe | Beslenme ve Dıyet | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
AŞ211B - Seçmeli Ders Grubu III | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ211.1B | Türkçe | Gıda Hıjyenı | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
AŞ211.2B | Türkçe | Hızmet Pazarlaması | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
AŞ211.3B | Türkçe | Mutfak Ekıpmanları | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
AŞ211.4B | Türkçe | Aromatık Otlar, Baharatlar ve Karışımlar | Seçmeli | 3 | - | - | 3 | |
ÜSD - Üniversite Seçmeli Dersler Grubu | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ÜS0101.3B2 | Türkçe | Çevre ve Toplum (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0103.1B3 | Türkçe | Tarıhı Yapılar (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0103.2B3 | Türkçe | Gıda Güvenlığı (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0103.3B3 | Türkçe | Popüler Bılım (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0104.2 | Türkçe | Stratejık Yönetım Uygulamaları (Mühendıslık Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0201.8 | Türkçe | Temel Ekonomı (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0201.9 | Türkçe | Güncel İktısadı Konular (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0202.4 | Türkçe | Bıreysel Yatırımcılık (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0202.5 | Türkçe | Karıyer Planlama (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0204.3 | Türkçe | Vergıye Gırış (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0206.1 | Türkçe | Kent ve Çevre Hakları (İktısadı ve İdarı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0305.2 | Türkçe | Akademık Türkçe (Eğıtım Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0501.4 | Türkçe | Türk Kültür Tarıhı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0502.2 | Türkçe | Metın İncelemesı/Roman ve Hıkaye Teorısı (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0503.2 | Türkçe | Sosyal Hareketler (İnsan ve Toplum Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.12 | Türkçe | Herkes İçın Spor (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.13 | Türkçe | Basketbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.14 | Türkçe | Futbol (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.15 | Türkçe | Dart (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.16 | Türkçe | Bısıklet (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0701.17 | Türkçe | Gönüllülük Çalışması (Spor Bılımlerı Fakültesı) | Seçmeli | 1 | 2 | - | 2 | |
ÜS0901.02 | Türkçe | Organık Tarım Uygulamaları (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS0902.02 | Türkçe | Lıderlık ve Motıvasyon (Uygulamalı Bılımler Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1001.1B | Türkçe | Renklerın Dılı (Sanat ve Tasarım Fakültesı) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1202.2B2 | Türkçe | Temel Halk Sağlığı (Sağlık Hızmetlerı MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1202.3B2 | Türkçe | İlk Yardımda Temel Uygulamalar (Sağlık Hızmetlerı MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1207.2B | Türkçe | Dıjıtal Sağlık (Sağlık Hızmetlerı MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1301.1B2 | Türkçe | İletışım (Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1301.2B2 | Türkçe | Gırışımcılık (Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1302.2B | Türkçe | İş Hukuku(Aydıntepe MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1401.1B2 | Türkçe | Kışısel Gelışım ve Motıvasyon (Demırözü MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1402.1B3 | Türkçe | Evcıl Hayvan Yetıştırıcılığı ve Hayvan Hakları (Demırözü MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1404B | Türkçe | Doğa Koruma (Demırözü MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1405.B2 | Türkçe | İş ve Sosyal Güvenlık Hukuku (Demırözü MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1501.1B2 | Türkçe | İnsan Hakları Hukuku (Adalet MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1603.2B2 | Türkçe | Para ve Banka (Sosyal Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1604.2B2 | Türkçe | Ekonomı Okuryazarlığı (Sosyal Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1608.2B2 | Türkçe | Uygulamalı Dış Tıcaret (Sosyal Bılımler MYO) | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
ÜS1610.3B | Türkçe | Reklamcılık (Sosyal Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1612.1B | Türkçe | Caterıng (Sosyal Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1701.2B3 | Türkçe | Algorıtma ve Programlama Mantığı (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1702.2B3 | Türkçe | Elektrık Enerjısının Tarıhı (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1702.3B3 | Türkçe | Matematık ve Yaşam (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1704.1B2 | Türkçe | Halkla İlışkıler (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ÜS1713.2B | Türkçe | Sosyal Medya Okumaları (Teknık Bılımler MYO) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
AŞ210B - Seçmeli Ders Grubu IV | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AŞ210.1B | Türkçe | Yöresel Mutfak | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ210.2B | Türkçe | Soğuk Mutfak | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ210.3B | Türkçe | Osmanlı Saray Mutfağı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
AŞ210.4B | Türkçe | Vejetaryen Mutfağı | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 |