GERİ DÖN

Önlisans Programları


Demirözü Meslek Yüksekokulu - Veterinerlik Bölümü - - Laborant ve Veteriner Sağlık



Program Tanımları

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Yüksek Öğretim Kurulunun 30.01.2013 tarihli kararı uyarınca Veterinerlik Bölümü altında kurulmuş olup 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

Mezun olan öğrencilere VETERİNERLİK alanında ön lisans diploması verilir.

Önlisans

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavından başarılı olmaları gerekmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bayburt Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce, Almanca gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Program, Veteriner Hekimliğin çalışma alanı içerisine giren laboratuvarlar, hayvan besleme ve yetiştirme, kültür ve pet hayvanları yetiştirme, koruyucu aşılama, suni tohumlama konularında deneyimli, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu ve özel laboratuvarlarda gıda ve patolojik analizleri yapabilen, salgın ve paraziter hastalıklarla mücadele edebilen, klinik muayene ve operasyonlarda veteriner hekime yardımcı olabilecek düzeyde nitelikte teknik personel yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile ilgili dersler içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır.

Bölüm mezunları, çalışma hayatına iki mesleğe birden sahip olmaktadırlar laborantlık bolümü ile normal hastanelerde ve özel laboratuarlarda laborant unvanı ile çalışabilmektedirler. Veteriner bölümü ile Tarım bakanlığına bağlı hayvan sağlığı ile ilgili şube müdürlüklerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerinde, hayvan hastanelerinde, pet shoplarda, ilaç fabrikalarında ve firmalarında, belediye mezbahalarında özel kliniklerde yardımcı eleman olarak çalışma imkânına sahiptirler. Aynı zamanda program öğrencileri bulundukları bölgenin şartlarına uygun tarımsal üretim kollarında faaliyette gösteren iş kolları veya kendilerine ait tarımsal faaliyette de bulunabilmektedirler. Bunun yanında özel sektörde de nitelikli veteriner sağlık ve laborantlık mezunlarına olan ilgi giderek artmaktadır.

Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Biyoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Hayvansal Üretim, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Tarımsal Biyoteknoloji, Veteriner ve Zootekni lisans programlarına geçiş yapabilmektedir

Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.

Yeterlilik koşulları ve kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.

Tam Zamanlı

Adres: Esentepe Mahallesi No:1 PK:69400 Demirözü/BAYBURT Tel: 0458 411 65 10 Fax: 0458 411 65 50 Bölüm Başkanı : Doç .Dr. Yaşar ERDOĞAN AKTS Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Sadık ÇIVRACI

Bölümümüzde 4 Adet derslik 1 Veterinerlik Laboratuvarı, 1 Veterinerlik kliniği ve 1 Bilgisayar Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca uygulamalı eğitim olanaklarını karşılamak üzere 1 adet uygulama çiftliği bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar