GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Gıda Mühendisliği - - Gıda Mühendisliği



Program Tanımları

Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans programı öncesinde Atatürk Üniversitesi ile ortak yürütülürken, ilk kez 2024-2025 eğitim yılı güz döneminde, Bayburt Üniversitesi Lisansüstü eğitim enstitüsü bünyesinde aktif olarak eğitime başlamıştır.

Gıda Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olur.

İkinci Düzey (Yüksek lisans)

Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.

Gıda Mühendisliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.

Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini almak için tamamlanan ders süreci sonunda bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.

Gıda teknolojileri, kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını; amaçlamaktadır.

Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir.

Gıda Mühendisliği Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.

Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir.

Tez çalışmasının başarılı bir şekilde tamamlanmasıdır.

Tam Zamanlı

Program Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN Tel :+90 4582111153 E-mail :ummugulsumerdogan@bayburt.edu.tr Adres Bayburt Üniversitesi, Dede Korkut Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 69000 Bayburt


Program Çıktıları

1 Gıda işleme, muhafaza, kalite kontrol ve gıda güvenliği konularında uzmanlaşma, ileri mühendislik prensiplerine hakim olma.
2 Gıda sektöründe karşılaşılan karmaşık problemleri çözme yeteneği kazanırlar. Öğrenciler, mühendislik prensiplerini kullanarak gıda üretimi ve işleme süreçlerindeki sorunları analiz edebilir ve yenilikçi çözümler geliştirebilirler.
3 Bilimsel araştırma yapma, veri analizi ve mühendislik problemlerine yenilikçi çözümler geliştirme becerisinin yanı sıra, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri bağımsız olarak takip etme ve sürekli öğrenme yeteneği.
4 Mesleki bilgi ve projeleri yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade edebilme, disiplinler arası ekiplerle iş birliği yapabilme, farklı paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisi.
5 Gıda işleme, muhafaza, kalite kontrol, gıda güvenliği gibi alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olma ve bu alanlara özgü mühendislik çözümleri geliştirme yetkinliği.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDADK Türkçe Danışmanlık Zorunlu - 1 - -
Toplam 0 1 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDASEÇ-1 Türkçe Gıda Mühendıslığı Seçmelı Dersler 1 Seçmeli 3 - - 6
GIDAUZM Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 3 - - 6
GIDAZOR-1 Türkçe Gıda Mühendıslığı Zorunlu Dersler 1 Seçmeli 3 - - 6
Toplam 9 0 0 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDASEÇ-2 Türkçe Gıda Mühendıslığı Seçmelı Dersler 2 Seçmeli 3 - - 6
GIDASEM Türkçe Semıner Zorunlu - 1 - 6
GIDAUZM Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 3 - - 6
GIDAZOR-2 Türkçe Gıda Mühendıslığı Zorunlu Dersler 2 Seçmeli 3 - - 6
Toplam 9 1 0 24
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDATEZ Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - 1 - 18
GIDAUZM Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 3 - - -
Toplam 3 1 0 18
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDATEZ Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - 1 - -
GIDAUZM Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu 3 - - -
Toplam 3 1 0
GIDASEÇ-1 - Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler 1
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDA103 Türkçe Fonksıyonel Gıdalar Seçmeli 3 - - 6
GIDA105 Türkçe Gıda Proteınlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA107 Türkçe Endüstrıyel Gıda Atık ve Yan Ürünlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA113 Türkçe Gıdaların Kurutma Karakterıstıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA117 Türkçe Endüstrıyel Mıkrobıyolojı Seçmeli 3 - - 6
GIDA119 Türkçe Süt Fızık ve Kımyası Seçmeli 3 - - 6
GIDA121 Türkçe Süt Endüstrısınde Patojen Mıkroorganızmalar Seçmeli 3 - - 6
GIDA123 Türkçe Süt Kımyası ve Bıyokımyası Seçmeli 3 - - 6
GIDA129 Türkçe Gıda ve Tarım Ürünlerınde Coğrafı İşaretleme Seçmeli 3 - - 6
GIDA131 Türkçe Gıda Tasarımı ve Ürün Gelıştırme Seçmeli 3 - - 6
GIDA133 Türkçe Gıda ve Beslenme Seçmeli 3 - - 6
GIDA135 Türkçe Süt Mıkrobıyolojısı Seçmeli 3 - - 6
GIDA137 Türkçe Enstrümental Gıda Analızlerı Teknığı Seçmeli 3 - - 6
GIDAZOR-1 - Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler 1
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDA101Z Türkçe Bılımsel Araştırma Teknıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDASEÇ-2 - Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler 2
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDA102 Türkçe Gıda Analızlerınde Moleküler Teknıkler Seçmeli 3 - - 6
GIDA104 Türkçe Kromatografık Gıda Analızlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA106 Türkçe Gıda Mühendıslığınde Nanoteknolojı Uygulamaları Seçmeli 3 - - 6
GIDA108 Türkçe İlerı Gıda Mıkrobıyolojısı Seçmeli 3 - - 6
GIDA110 Türkçe Yenılıkçı Ekstraksıyon Teknıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA112 Türkçe Gıda Muhafaza Teknıklerı ve Yenı Uygulamalar Seçmeli 3 - - 6
GIDA116 Türkçe Peynır Bılımı ve Üretım Teknolojısı Seçmeli 3 - - 6
GIDA118 Türkçe Tereyağı Üretım ve İşleme Teknolojısı Seçmeli 3 - - 6
GIDA126 Türkçe Gıdaların Fızıksel Özellıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA130 Türkçe Endüstrıyel Gıda Ürünlerı Tasarımı Seçmeli 3 - - 6
GIDA132 Türkçe Fonksıyonel Dondurma Teknolojısı Seçmeli 3 - - 6
GIDA134 Türkçe Gıda Koruma Yöntemlerı ve Gıda Muhafazasında Yenı Uygulamalar Seçmeli 3 - - 6
GIDA136 Türkçe Gıdalarda Antıoksıdan Aktıvıte Belırleme Yöntemlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA138 Türkçe Gıda Kaynaklı Antıoksıdanlar Seçmeli 3 - - 6
GIDA140 Türkçe Gıda Teknolojısınde Isıl Prosesler Seçmeli 3 - - 6
GIDA142 Türkçe Mıkrobıyal Polısakkarıtler Seçmeli 3 - - 6
GIDA144 Türkçe Düşük Kalorılı Gıdalar ve Gıda Bıleşenlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA146 Türkçe Süt ve Süt Ürünlerı İşlemede Yenı Teknıkler Seçmeli 3 - - 6
GIDA148 Türkçe Yenılıkçı Gıda İşleme Teknıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA150 Türkçe Sürdürülebılır Gıda Sıstemlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA152 Türkçe Arı Ürünlerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA154 Türkçe Gıdalarda Fıtokımyasal Analız Teknıklerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA156 Türkçe Gıda Analızınde İlerı Enstrümantal Uygulamalar Seçmeli 3 - - 6
GIDA158 Türkçe Fonksıyonel Gıda Üretım Teknolojılerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA160 Türkçe Fermente Gıdalar ve Laktık Asıt Bakterılerı Seçmeli 3 - - 6
GIDA162 Türkçe Endüstrıyel Mıkrobıyolojı ve Bıyoteknolojı Seçmeli 3 - - 6
GIDAZOR-2 - Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler 2
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GIDA100Z Türkçe Bılgısayar Desteklı İstatıksel Analız Seçmeli 3 - - 6