Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans programı öncesinde Atatürk Üniversitesi ile ortak yürütülürken, ilk kez 2024-2025 eğitim yılı güz döneminde, Bayburt Üniversitesi Lisansüstü eğitim enstitüsü bünyesinde aktif olarak eğitime başlamıştır.
Gıda Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olur.
İkinci Düzey (Yüksek lisans)
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Gıda Mühendisliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.
Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini almak için tamamlanan ders süreci sonunda bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Gıda teknolojileri, kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını; amaçlamaktadır.
Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir.
Gıda Mühendisliği Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.
Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir.
Tez çalışmasının başarılı bir şekilde tamamlanmasıdır.
Tam Zamanlı
Program Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN Tel :+90 4582111153 E-mail :ummugulsumerdogan@bayburt.edu.tr Adres Bayburt Üniversitesi, Dede Korkut Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 69000 Bayburt
1 | Gıda işleme, muhafaza, kalite kontrol ve gıda güvenliği konularında uzmanlaşma, ileri mühendislik prensiplerine hakim olma. |
2 | Gıda sektöründe karşılaşılan karmaşık problemleri çözme yeteneği kazanırlar. Öğrenciler, mühendislik prensiplerini kullanarak gıda üretimi ve işleme süreçlerindeki sorunları analiz edebilir ve yenilikçi çözümler geliştirebilirler. |
3 | Bilimsel araştırma yapma, veri analizi ve mühendislik problemlerine yenilikçi çözümler geliştirme becerisinin yanı sıra, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri bağımsız olarak takip etme ve sürekli öğrenme yeteneği. |
4 | Mesleki bilgi ve projeleri yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade edebilme, disiplinler arası ekiplerle iş birliği yapabilme, farklı paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisi. |
5 | Gıda işleme, muhafaza, kalite kontrol, gıda güvenliği gibi alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olma ve bu alanlara özgü mühendislik çözümleri geliştirme yetkinliği. |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDADK | Türkçe | Danışmanlık | Zorunlu | - | 1 | - | - | |
Toplam | 0 | 1 | 0 | |||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDASEÇ-1 | Türkçe | Gıda Mühendıslığı Seçmelı Dersler 1 | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDAUZM | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GIDAZOR-1 | Türkçe | Gıda Mühendıslığı Zorunlu Dersler 1 | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 9 | 0 | 0 | 18 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDASEÇ-2 | Türkçe | Gıda Mühendıslığı Seçmelı Dersler 2 | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDASEM | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | 1 | - | 6 | |
GIDAUZM | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GIDAZOR-2 | Türkçe | Gıda Mühendıslığı Zorunlu Dersler 2 | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 9 | 1 | 0 | 24 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDATEZ | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | 1 | - | 18 | |
GIDAUZM | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 3 | 1 | 0 | 18 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDATEZ | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | 1 | - | - | |
GIDAUZM | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | 3 | - | - | - | |
Toplam | 3 | 1 | 0 | |||||
GIDASEÇ-1 - Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler 1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDA103 | Türkçe | Fonksıyonel Gıdalar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA105 | Türkçe | Gıda Proteınlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA107 | Türkçe | Endüstrıyel Gıda Atık ve Yan Ürünlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA113 | Türkçe | Gıdaların Kurutma Karakterıstıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA117 | Türkçe | Endüstrıyel Mıkrobıyolojı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA119 | Türkçe | Süt Fızık ve Kımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA121 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Patojen Mıkroorganızmalar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA123 | Türkçe | Süt Kımyası ve Bıyokımyası | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA129 | Türkçe | Gıda ve Tarım Ürünlerınde Coğrafı İşaretleme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA131 | Türkçe | Gıda Tasarımı ve Ürün Gelıştırme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA133 | Türkçe | Gıda ve Beslenme | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA135 | Türkçe | Süt Mıkrobıyolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA137 | Türkçe | Enstrümental Gıda Analızlerı Teknığı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDAZOR-1 - Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler 1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDA101Z | Türkçe | Bılımsel Araştırma Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDASEÇ-2 - Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler 2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDA102 | Türkçe | Gıda Analızlerınde Moleküler Teknıkler | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA104 | Türkçe | Kromatografık Gıda Analızlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA106 | Türkçe | Gıda Mühendıslığınde Nanoteknolojı Uygulamaları | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA108 | Türkçe | İlerı Gıda Mıkrobıyolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA110 | Türkçe | Yenılıkçı Ekstraksıyon Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA112 | Türkçe | Gıda Muhafaza Teknıklerı ve Yenı Uygulamalar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA116 | Türkçe | Peynır Bılımı ve Üretım Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA118 | Türkçe | Tereyağı Üretım ve İşleme Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA126 | Türkçe | Gıdaların Fızıksel Özellıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA130 | Türkçe | Endüstrıyel Gıda Ürünlerı Tasarımı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA132 | Türkçe | Fonksıyonel Dondurma Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA134 | Türkçe | Gıda Koruma Yöntemlerı ve Gıda Muhafazasında Yenı Uygulamalar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA136 | Türkçe | Gıdalarda Antıoksıdan Aktıvıte Belırleme Yöntemlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA138 | Türkçe | Gıda Kaynaklı Antıoksıdanlar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA140 | Türkçe | Gıda Teknolojısınde Isıl Prosesler | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA142 | Türkçe | Mıkrobıyal Polısakkarıtler | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA144 | Türkçe | Düşük Kalorılı Gıdalar ve Gıda Bıleşenlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA146 | Türkçe | Süt ve Süt Ürünlerı İşlemede Yenı Teknıkler | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA148 | Türkçe | Yenılıkçı Gıda İşleme Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA150 | Türkçe | Sürdürülebılır Gıda Sıstemlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA152 | Türkçe | Arı Ürünlerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA154 | Türkçe | Gıdalarda Fıtokımyasal Analız Teknıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA156 | Türkçe | Gıda Analızınde İlerı Enstrümantal Uygulamalar | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA158 | Türkçe | Fonksıyonel Gıda Üretım Teknolojılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA160 | Türkçe | Fermente Gıdalar ve Laktık Asıt Bakterılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDA162 | Türkçe | Endüstrıyel Mıkrobıyolojı ve Bıyoteknolojı | Seçmeli | 3 | - | - | 6 | |
GIDAZOR-2 - Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler 2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GIDA100Z | Türkçe | Bılgısayar Desteklı İstatıksel Analız | Seçmeli | 3 | - | - | 6 |